Snapdragon laptop-processzorok: Új korszak a notebookokban?

A Qualcomm legújabb Snapdragon X Plus sorozata ígéretes változást hozhat a laptopok világába, különösen az akkumulátor-üzemidő és a teljesítmény terén.

Még nem telt el sok idő a Snapdragon X-Elite sorozat bemutatása óta, de a Qualcomm már elő is állt az új Snapdragon X Plus sorozattal. Ez a termékcsalád a prémium X-Elite szériánál kisebb teljesítményű, viszont kedvezőbb árfekvésű lehetőséget kínál a felhasználóknak. Az új lapkakészletek a 10 magos, 4 nm-es Oryon processzort foglalják magukban, amely jelentős, legalább 37 százalékos teljesítményelőnyt kínál a versenytársakkal szemben, miközben 54 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt.

Az X Plus sorozat egyik kiemelkedő tulajdonsága a Hexagon neurális feldolgozó egység (NPU), amely 45 TOPS sebességgel képes működni, ezáltal a leggyorsabb NPU-t kínálva laptopokban. Ez az egység számos felhasználási lehetőséget tesz lehetővé, többek között a kódgenerálást, zenei generálást és élő feliratozást különböző szoftverekben.

A Snapdragon X Plus további jellemzői között szerepel az LPDDR5x memória támogatása, az Adreno GPU által működtetett integrált grafika és a 42 MB teljes gyorsítótár. Ezek a specifikációk vonzóvá tehetik a chipeket a teljesítményközpontú felhasználók számára, akik eddig az Intel vagy AMD alapú rendszereket részesítették előnyben.

A Qualcomm korábbi próbálkozásai a Windows-alapú laptopok piacán nem hoztak túl sok sikert, részben a kompatibilitási és teljesítményproblémák miatt. Ezek a problémák az ARM és az x86-os architektúrák közötti eltérésekből adódtak. A Windows 11 operációs rendszer azonban már kevésbé érintett ezekkel a kompatibilitási problémákkal, így a Qualcomm új ARM-alapú chipjei kihasználhatják az ARM-architektúra előnyeit, mint például a nagyobb hatékonyság és az alacsonyabb akkumulátorigény.

Az első Snapdragon X Plus és Snapdragon X Elite lapkakészleteken alapuló termékek 2024 közepétől kerülhetnek a fogyasztókhoz. Egyelőre nem ismert, mely vállalatok fogják ezeket a chipeket használni, de várható, hogy a piac jelentős szereplői fognak belevágni az új termékvonal bevezetésébe. Az idő majd eldönti, hogy a Qualcomm állításai a lapkáiról mennyire valósulnak meg a gyakorlatban.

A Snapdragon X Plus SoC-nak kezdetben csak egy X1P-64-100 modellszámú változata lesz, 3,4 GHz-es maximális órajellel. A Qualcomm továbbá részleteket is megosztott a 12-magos Snapdragon X Elite termékcsalád három lapkakészlet-változatáról, amelyek közül az X1E-84-100 egység 3,8 GHz-es, az X1E-80-100 egység 3,4 GHz-es órajellel, és az X1E-78-100 lapkakészlet 3,4 GHz-es órajellel rendelkezik, de nincs kétmagos boost funkciója.