A Győzelem napi parádé és az orosz haderő problémái

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése rávilágított, hogy az orosz haderőnek komoly problémái vannak, amelyek a május 9-i moszkvai Győzelem napi katonai parádén is megmutatkoztak.

A jelentés szerint idén 24 oroszországi városban, főleg Ukrajnához közeli helyeken, nem tartották meg a Győzelem napi felvonulásokat, ami valószínűleg a megfelelő biztosítás hiányára vezethető vissza. Tavaly ezen a napon 21 felvonulást mondtak le.

A moszkvai parádé szerényebb volt a korábbiakhoz képest, és kevesebb modern katonai eszközt mutatott be. A résztvevő 30 katonai egység többségét katonai akadémiák hallgatói, fiatalok és veteránok alkották, és a belföldi biztonsági szolgálatok fegyveresei is jelen voltak. Az alakulatok létszáma 9000 fő volt, ami több a tavalyi 8000-nél, de kevesebb a 2021-es 11 000-nél.

A parádén 61 katonai jármű vonult fel, de szembetűnő volt a nehézpáncélosok és lánctalpasok hiánya. Csak egyetlen harckocsi, egy második világháborús T-34-es tank vett részt a felvonuláson, míg 2020-ban még 20 harckocsi is felvonult.

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország az ukrajnai háborúban elszenvedett jelentős emberi és eszközbeli veszteségek miatt nem tudta a parádét katonai erejének demonstrálására használni.