A Magyar Péter által posztolt képen szolgálati rádiótelefon látható

A Tisza Párt vezetője, Magyar Péter szerint a rendőrség zavarhatta a mobilinternet-hálózatot a párt vidéki rendezvényein, de a közzétett képeken csak szolgálati rádiótelefonok láthatók, amelyek nem alkalmasak az internet blokkolására.

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője azt állította, hogy a párt vidéki kampánykörútja során, például Újfehértón nem tudták élőben közvetíteni a rendezvényt, mert a helyszínen jelen lévő szolgálati személyek valamilyen eszközzel zavarhatták a mobilinternet-hálózatot. A politikus által közzétett fotókon azonban nem az internet zavarására használt eszközök, hanem a Sepura STP9000 TETRA kézi rádiótelefonok láthatók, amelyeket a rendvédelmi szervek használnak kommunikációs célokra.

A rendőrség kommunikációs eszközei

Ezek a rádiótelefonok az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) részei, amelyet elsősorban a készenléti szervezetek használnak, de a titkosszolgálatok és például a BKV is igénybe veszi őket. Az EDR rendszert korábban a Pro-M Zrt. működtette, de 2012 óta az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) felel érte.

A mobilhálózat túlterhelése

A képeken nem látható olyan eszköz, amely képes lenne a vezeték nélküli digitális jelek blokkolására. Valószínűbb, hogy a rendezvényeken összegyűlt tömeg egyszerűen túlterhelte a terület mobilinternet-hálózatát, ami kisebb településeken, ahol eleve gyengébb a jel, kisebb tömeg esetén is előfordulhat.

A civil ruhás rendőrök szerepe

A tüntetéseket a rendőrség köteles biztosítani, ami civil ruhás rendőrök bevetését is jelentheti. Az ombudsman egy 2018-as jelentésében kifogásolta, hogy nincsenek pontos törvényi szabályozások a civil ruhás rendőrök bevetésére. A jelentés szerint a gyülekezési jogot sérti, ha a rendőr nem visel látható azonosítót vagy jelvényt, amikor intézkedik. A civil ruhás rendőrök bevetése jelenleg az Országos Rendőr-főkapitányság belső normatív utasítása, a Csapatszolgálati Szabályzat által van szabályozva.

Zubor Zalán