A világ első fogújranövesztő kísérlete kezdődik

A japán Kyoto Egyetemi Kórházban hamarosan megkezdődik a világ első fognövesztő gyógyszerének klinikai vizsgálata, amely forradalmasíthatja a fogpótlás jövőjét.

A kutatók bejelentése szerint a kísérletet 2023 szeptemberében indítják el, és ha a gyógyszer biztonságosnak bizonyul, azok is hasznát láthatják, akik születésük óta fogatlanok. A The Mainichi információi alapján ez a probléma a világ lakosságának körülbelül 1 százalékát érinti.

A klinikai vizsgálatok első szakasza közel egy évig tart, 2025 augusztusáig, és 30, 30 és 64 év közötti férfi vesz részt benne. A résztvevőknek legalább egy hátsó fognak kell hiányoznia, hogy a gyógyszer hatását megfigyelhessék.

Az állatkísérletek során nem tapasztaltak mellékhatásokat, ami pozitív előjel lehet a készítmény emberi alkalmazása szempontjából. A következő fázisban már azok a gyerekek kapják majd a gyógyszert, akik veleszületett foghiánnyal küzdenek, és 2 és 7 éves kor közöttiek.

A gyógyszer hatásmechanizmusa az USAG-1 nevű fehérje deaktiválásán alapul, amely gátolja a fogak növekedését. Az orvosok reményei szerint a későbbiekben a gyógyszer nem csak veleszületett foghiány esetén, hanem szuvasodás vagy sérülés miatt elvesztett fogak pótlására is alkalmazható lesz.