Jó minőségű fotó készült az űrszemétről

A japán Astroscale vállalat által kifejlesztett műhold először készített jó minőségű fotót egy Föld körül keringő űrszemétről, amely a LiveScience szerint egy nagyszabású misszió első lépése, célja az űrtörmelékek azonosítása és megsemmisítése.

Az űrszemét, mint például a használt rakétafokozatok, a használaton kívüli műholdak, a fagyott üzemanyag és a lefeslett festékdarabok, évtizedek óta halmozódnak fel a Föld körül. Jelenleg körülbelül 9000 tonna űrszemét kering a bolygónk körül, amely veszélyt jelent az új műholdak és űrhajók számára, és még a Földön élő emberekre is veszélyes lehet, ha a légkörbe visszaesik. A törmelék mennyiségének növekedése további problémákat okoz, mivel a nagyobb darabok kisebbekre törnek, és ezek a kisebb darabok nehezebben követhetők, így növelik a működő műholdak eltalálásának esélyét.

Az Astroscale műholdja, amelyet április közepén indítottak, sikeresen megközelítette és lefényképezte a japán H-IIA rakéta felső fokozatát, ami 2009 óta kering a Föld körül. A tesztelés során azt vizsgálták, hogy az eszköz képes-e elég közel manőverezni az űrszeméthez anélkül, hogy beleütközne, és a küldetés sikeres volt, ami előkészítette a jövőbeli befogási kísérleteket.

Az Astroscale most a japán űrkutatási hivatallal (JAXA) együttműködve részt vesz egy kereskedelmi törmelékeltávolítási demonstrációs kezdeményezésben. A vállalat a küldetés második fázisát tervezi, amelynek során egy robotkar segítségével szeretnének eltávolítani egy törmeléket a műholdhoz.