Tévedésből román lett a magyar énekes

László Boldizsár, a Cotton Club Singers egykori tagja, meglepődött, amikor arra kérték, szavazzon mint a román nemzeti kisebbség tagja az önkormányzati választáson, holott ő nem tudott arról, hogy román nemzetiségű lenne.

László Boldizsár operaénekesnek fogalma sem volt arról, hogy hogyan kerülhetett a román kisebbségi névjegyzékbe. A meglepetés után nyomozásba kezdett, hogy kiderítse az okokat. Két évvel korábban Romániába utazott, hogy az Othellót énekelje, és a választások idején ott tartózkodott. Egy borozgatós estén próbálta megoldani, hogy Romániában szavazhasson, de valószínűleg a bor hatása alatt rossz helyre kattintott, így került a magyarországi román nemzetiségűek listájára.

Boldizsár emlékezett arra is, hogy Kolozsváron bosszankodott, mert nem tudott szavazni, és egy levelet is kapott az ügyfélkapun keresztül, amit a szavazási hely átjelentkezésének visszaigazolásának vélte. Csak a napokban döbbent rá, hogy valójában a román kisebbségi listára került fel.

A dédapja és nagyapja moldvai csángó származásúak voltak, így Boldizsár úgy döntött, hogy nem veteti le magát a listáról, ezzel is tisztelegve családja előtt. Bár van román vére, nem tervezi, hogy románul énekeljen, vagy megtanulja a nyelvet. Azt vallja, ha valaki hibázik, vállalja a következményeket, de ebben az esetben a tévedés egyfajta tiszteletadás is a családi gyökerei iránt.