A Sony majdnem tönkretette az év egyik legsikeresebb játékát

Bizonyos filmek és videójátékok olykor a figyelem középpontjába kerülnek, és 2024 a meglepetések éve a videójátékok terén. A januárban megjelent Pokémon-szerű Palworld után a pókert alapul vevő roguelike Balatro is sikert aratott, de az év legnagyobb meglepetését a Helldivers 2 okozta, amely hónapok után is rendkívül népszerű maradt.

A Sony azonban az elmúlt napokban majdnem tönkretette ezt a sikertörténetet azzal, hogy bejelentette: a PC-s játékosoknak is kötelező lesz regisztrálniuk a Sony online rendszerébe. Ez a lépés nemcsak kellemetlenséget okozott, hanem sok játékost ellehetetlenített, ami példátlan felháborodást váltott ki a közösségből. A Sony végül visszakozott, de a történtek jól példázzák a modern videójáték-ipar problémáit.

Az eredeti Helldivers egy 2015-ös co-op lövölde volt, amelynek folytatása, a Helldivers 2, váratlan sikert aratott. A játék pár nap alatt egymillió példányban kelt el, ezzel a Sony legjobb PC-s premierjévé vált. A Helldivers 2-ben a játékosok négyfős csapatokban harcolnak ellenségek ellen, a játékmenetet pedig egyszerű, de hatékony mechanikák teszik izgalmassá. A játék világa és stílusa nem változott az első részhez képest, és a fejlesztő Arrowhead stúdió különleges figyelmet fordított a live service modell megfelelő kezelésére.

A Helldivers 2 sikere ellenére a Sony május elején bejelentette, hogy a PC-s játékosoknak is regisztrálniuk kell a Playstation Networkre (PSN), ami negatív visszhangot váltott ki. A játékosok százezrei adtak negatív értékelést a Steamen, és sokan aggódtak az adatbiztonság miatt is. A PSN sok országban nem elérhető, ami azt jelentette volna, hogy bizonyos játékosok nem férhetnek hozzá a játékhoz. A Sony végül visszavonta a döntést, és nem tette kötelezővé a PSN-regisztrációt a Helldivers 2 PC-s játékosainak.

Az Arrowhead stúdió nehéz helyzetbe került, mivel a döntés a fejük fölött született meg, és nem voltak tisztában a Sony terveivel. A stúdió igazgatója, Johan Pilestedt, csalódottságát fejezte ki és részben magát is hibáztatta a történtekért. A Sony visszakozása után a közösség ismét a stúdió mellé állt, és pozitív értékelésekkel ellensúlyozta a korábbi negatív hullámot. A Helldivers 2 esete példátlan győzelmet jelentett a játékosközösség számára a kiadóval szemben.