Az idei esküvők költségei

Az esküvők költségei évről évre növekednek, és a Menyegzőre Fel alapítója, Hajnik Ágota szerint idén sem lesz ez másképp. Az Economx legújabb adásában beszélt arról, hogy a fő szolgáltatók, különösen a rendezvényhelyszínek és a catering szolgáltatók díjai emelkedtek.

Hajnik Ágota hangsúlyozta, hogy a 2024-2025-ös esküvők szervezése során kiemelten fontos a szerződések apróbetűs részeinek elolvasása, mivel gyakran előre rögzítik az áremelkedést. A szakember szerint ez önmagában nem probléma, amíg az emelkedés mértéke megfelelő.

A költségek csökkentésének egyik módja a vendégek számának csökkentése lehet. Magyarországon az esküvők átlagosan 70 fővel zajlanak, és a teljes költségvetés 8-9 millió forintra rúghat. A násznép által a borítékba helyezett összegnek ideális esetben fedeznie kellene a vacsora és a szállás költségeit, ám ez a gyakorlatban csak az esküvői költségek 40%-át teszi ki.

Hajnik Ágota megemlítette a kis létszámú, 10-15 fős szertartásokat mint költséghatékony alternatívát. Ezek a kisebb esküvők nemcsak meghitt hangulatúak, de jelentős megtakarítást is jelenthetnek a párok számára.

Végül az esküvőszervezők munkáját ért kritikákra is kitért az Economx videocastjában. Hajnik Ágota szerint egy profi esküvőszervező által nyújtott szolgáltatások hosszú távon akár háromszoros megtérülést is eredményezhetnek.