Gyurákovics Andrea: Csak az a fontos Baranyi Krisztinának, hogy forogjon a neve a sajtóban

Budapest IX. kerületében újabb kihívót kapott Baranyi Krisztina független polgármester a Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea személyében. A kerületi fejlesztésekről, párbeszéd-képességről és a 9. Magazin problémáiról kérdeztük.

Gyurákovics Andrea szerint a IX. kerület fejlesztése lejtmenetbe került Baranyi Krisztina vezetése alatt, ellentétben Bácskai János korábbi polgármesteri ciklusával, amikor 150 fejlesztés valósult meg. A Fidesz jelöltje újraindítaná a tömbrehabilitációt, amely a jelenlegi polgármester alatt leállt, annak ellenére, hogy 2019-ben 9 milliárdos többlettel vette át a kassza kulcsát, és a kerületi költségvetés jelenlegi helyzete is lehetővé tenné a folytatást.

Gyurákovics Andrea szerint a korábbi fejlesztési programok megvalósítása elmaradt, és a költségvetési többlet felhasználása is kérdéses, mivel a fejlesztéseket halogatják, és a hozzárendelt pénzek nem kerülnek elköltésre.

A Fidesz jelöltje Baranyi Krisztina polgármesteri munkáját autoriternek és kiszámíthatatlannak nevezte, példaként hozva fel az Ecseri úti metró kijárat felszíni rendezésének esetét, ahol a költségek megduplázódása és a Fővárosi Önkormányzattal való együttműködés hiánya is problémát jelentett.

A kulturális területen a városvezetés nagyobb aktivitást mutat, amit Gyurákovics Andrea azzal magyaráz, hogy a területet Döme Zsuzsa, a Kutyapárt társelnöke felügyeli, és a kerületi kultúrpolitika az MKKP „játszóterévé” vált. A jelölt szerint a kerületiek többsége nem fogadja el a provokatív művészeti megnyilvánulásokat, mint például a G Mercedes terepjárót karmaiban tartó turul szobor esetét.

Gyurákovics Andrea a 9. Magazint nem tartja független újságnak, és kritizálja, hogy a lap országos politikai témákkal foglalkozik, miközben a működtetése éves szinten 240 millió forintba kerül az adófizetőknek.

A Fidesz felső vezetése által indított vérfrissítés keretében Gyurákovics Andrea a fővárosi kompenzációs listán a 16. helyet foglalja el, de kijelentette, hogy június 9-én neki és csapatának nyernie kell, és nem gondolkodik más pozícióban.