Apple eladási számok visszaesése és technikai problémák

2024 első három hónapjában az Apple eladásai 4 százalékkal, 90,8 milliárd dollárra estek vissza az előző év azonos időszakához képest, ami az iPhone-ok iránti kereslet jelentős csökkenésével magyarázható.

Az Apple vezetői szerint a Covidhoz kapcsolódó ellátási zavarok és a tavalyi év azonos időszakában tapasztalt szokatlanul erős eladások torzították az eredményeket. A vállalat vezetése optimista a közeljövőt illetően, várakozásaik szerint az eladások a következő hónapokban, a tervezett termékbevezetések és a mesterséges intelligenciába történő beruházások hatására ismét növekedni fognak.

Az Apple részvényvisszavásárlási terve, amely 110 milliárd dolláros nagyságrendű, bizalmat sugároz a cég jövőjével kapcsolatban, és hozzájárulhat az év eleji több mint 6 százalékos részvényárfolyam-csökkenés ellensúlyozásához. A vállalat 4 százalékkal növelte osztalékát, és további 110 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlási programot engedélyezett, ami a legnagyobb a vállalat történetében.

Az iPhone-ok értékesítése azonban jelentősen, több mint 10 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és ez az eladási visszaesés Európán kívül minden földrajzi régióban érzékelhető volt. Kínában különösen aggasztó a helyzet, ahol 8 százalékos visszaesést regisztráltak, de ez a csökkenés nem volt olyan meredek, mint amire az elemzők számítottak. Ezen kívül a felhasználók egy új, bosszantó hibáról is beszámoltak, amely az iPhone-ok ébresztő funkcióját érinti. Több esetben az ébresztő túl halkan szólal meg, vagy egyáltalán nem ad hangot, ami a figyelemérzékelő funkciókhoz kapcsolódik. Az Apple tudatában van a problémának és már dolgozik a megoldásán.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ennek ellenére is pozitívumként említette, hogy az iPhone-eladások Kínában növekedést mutattak.

Az Apple-nek nem csak az eladási számok és a technikai problémák okoznak fejtörést, hanem jogi kihívásokkal is szembenéznek. Az Egyesült Államokban folyó monopóliumellenes per a Google ellen veszélyezteti azokat a jelentős összegeket, amelyeket az Apple kap a keresőóriástól azért, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresőmotor a Safariban; ezek a kifizetések 2022-ben körülbelül 20 milliárd dollárt tettek ki.

Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója szerint a cég eladásai a júniusig tartó három hónapban várhatóan alacsony, egyszámjegyű növekedést fognak mutatni. Az ébresztővel kapcsolatos hiba javításának ideje és az érintett eszközök száma egyelőre nem ismert, de az Apple ígérete szerint a problémát minél hamarabb orvosolni fogják. Az Apple folyó negyedévére vonatkozóan "alacsony egyszámjegyű növekedésre" számít a teljes bevételben, és a Wall Street az LSEG adatai szerint 1,33 százalékos bevételnövekedést vár, 82,89 milliárd dollárra. Az Apple arra számít, hogy a folyó negyedévben a szolgáltatások és az iPad szegmens bevételei kétszámjegyű növekedést mutatnak.

Az Apple negyedéves részvényenkénti eredménye 1,53 dollár volt, ami meghaladta a Wall Street 1,50 dolláros becslését. A vállalat 45,5-46,5 százalék közötti bruttó marzsra számít a folyó negyedévre.

Az Apple-nek számos kihívással kell szembenéznie a különböző üzletágaiban. Az okostelefon-piaci riválisok, mint például a Samsung olyan konkurens készülékeket mutattak be, amelyek célja a mesterséges intelligencia alapú chatbotok futtatása. Eközben a szabályozási fronton az Apple szolgáltatási üzletága - amely a jövedelmező App Store-t tartalmazza, és a pénzügyi második negyedévben azon kevés terület közé tartozott, amelynek sikerült növekednie - nyomás alatt áll egy új európai törvény miatt. Emellett az Egyesült Államokban az igazságügyi minisztérium márciusban azzal vádolta az Apple-t, hogy monopolizálja az okostelefonok piacát és felhajtja az árakat.

Az Apple a jelentés során keveset beszélt a mesterséges intelligenciával kapcsolatos termékterveiről, miközben a riválisok, például a Microsoft, vagy az Alphabet óriási erőforrásokat fordítanak a technológiára. A vállalat tavaly kezdte meg a kutatás-fejlesztési kiadások növelését, és Cook szerint a vállalat az elmúlt öt évben több mint 100 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre. "Továbbra is nagyon pozitívnak érezzük a generatív AI-ban rejlő lehetőségeinket, és jelentős beruházásokat hajtunk végre. Alig várjuk, hogy néhány nagyon izgalmas dolgot megoszthassunk ügyfeleinkkel az év későbbi eseményein" - mondta Cook.

Miközben az Apple igyekszik a mesterséges intelligenciát a termékeibe építeni, a vállalat frissen bejelentett részvényvisszavásárlási programja megnyugtathatja az árfolyam gyengélkedése miatt aggódó befektetőket. Az amerikai piaczárás után 6 százalékos pluszba került az Apple árfolyama, ami több mint 160 milliárd dollárral emelte a vállalat értékét. A részvény 183 dollár közelében indíthatja a mai kereskedést.