A forint sorsa a tét az amerikai munkaerőpiaci adatok megjelenése előtt

A forint árfolyama jelentős ingadozásokat mutat a vezető devizákkal szemben, és az amerikai munkaerőpiaci adatok közzététele, amely magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor várható, döntő hatással lehet a magyar valuta sorsára.

A hét közepén a forint az euróval szemben átlépte a 390-es lélektani határt, majd csütörtökön a 389-es szint alá is süllyedt, ami április eleje óta a legmagasabb értéket jelenti a hazai fizetőeszköz számára. Péntek reggel a forint az euróval szemben 389,29-es árfolyamon állt.

A dollár ellenében is erősödött a forint a héten, öt egységet nyerve vissza hétfő óta, és a hét utolsó kereskedési napján is folytatódott az erősödés, a USD/HUF árfolyam 362,78-on állt.

Az EUR/USD árfolyam az elmúlt napok oldalazása után péntek reggel áttörte az 1,073-as szintet, de a délutáni órákban az amerikai munkaerőpiaci adatok, az úgynevezett NFP-adat közzététele miatt megnövekedett volatilitás várható.

A munkanélküliség alakulása kulcsfontosságú a piacok számára, hiszen ha az adatok erős munkaerőpiacot jeleznek, a kamatcsökkentési várakozások csökkenhetnek, míg a vártnál magasabb munkanélküliség aggodalmakat válthat ki a lehetséges recesszióval kapcsolatban.