Kína és Mexikó között indult a leghosszabb kínai légijárat

Kína újabb lépést tett a nemzetközi légiközlekedés terén, a China Southern Airlines légitársaság új, rendkívül hosszú távú járatot indított Sencsenből Mexikóvárosba, amely a földön két pont közötti legnagyobb távolság közel háromnegyedét teszi meg.

A China Southern Airlines járata összesen 14 150 kilométert fog megtenni mindkét irányban, az út odafelé 16 órát vesz igénybe, míg visszafelé a menetidő több mint 20 órára növekszik, részben egy tijuanai üzemanyagfeltöltés miatt.

Az Airbus A350 típusú repülőgép, amely ezt a hosszú utat teszi meg, elméletileg egy töltéssel akár 17 000 kilométert is képes megtenni, bár ez nem teljes terheléssel értendő. A kínai járat esetében valószínűleg a maximális kihasználtságot részesítik előnyben a visszaúti üzemanyagfeltöltés elkerülése helyett. A járat a világ jelenlegi 8. leghosszabbja lesz.

A repülőjáratok esetében gyakori, hogy azonos útvonalon jelentős időkülönbség alakul ki a két irány között, ami a légáramlatoknak köszönhető. Az erős hátszél vagy ellenszél jelentősen befolyásolhatja az utazás időtartamát. A légitársaságok gyakran hosszabb útvonalat választanak, ha ezzel a hátszelet ki tudják használni, ami nagyobb sebességet és kisebb üzemanyagfogyasztást eredményezhet.

A Kína és Mexikó közötti forgalom élénkülése részben a kínai gyártócégek Mexikóba településének köszönhető, amely lehetővé teszi számukra, hogy vámmentesen szállíthassanak az Egyesült Államokba. A China Southern volt az első, amely Mexikóba indított járatot Kínából, még 2017-ben, vancouveri leszállással.