Felülvizsgálja az Agrárminisztérium a nitrát rendeletet

Az Agrárminisztérium (AM) bejelentette, hogy felülvizsgálja a nitrát rendeletet, amely a növénytermesztés tápanyag-gazdálkodását szabályozza, és ebben az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetével együttműködve, egy ötéves kutatási program keretében végzett vizsgálatok eredményeit is felhasználják.

A minisztérium szerint a nitrát rendeletet, amely a növénytermesztési viszonyokat tápanyag-gazdálkodási oldalról meghatározza, és amely a maximálisan kijuttatható hatóanyagokat tartalmazza, több mint 15 évvel ezelőtt dolgozták ki. Azóta jelentős változások történtek a tápanyagok hasznosulását befolyásoló tényezőkben, mint például a növények tápanyag hasznosító képességében, a műtrágyák gyártástechnológiájában, valamint a mezőgazdasági gépek adatgyűjtő rendszereiben.

A minisztérium megállapítása szerint a jelenlegi rendeletben rögzített értékek nem felelnek meg a fejlődés ütemének. A termelői észrevételek alapján a jó mezőgazdasági adottságú, nitrátérzékeny területeken a növények nitrogén felvétele gyakran meghaladja az engedélyezett maximális értékeket, ami korlátozza a növények genetikai potenciáljának kihasználását.

A jogszabály módosításához szükséges tudományos előkészítést az Agrárminisztérium már évekkel ezelőtt elkezdte, egy kutatási program keretében, amelyben az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet vizsgálta a maximálisan kijuttatható nitrogén-hatóanyag értékek növelésének lehetőségét. A kutatások már befejeződtek, és az eredmények felhasználhatók a nitrát rendelet felülvizsgálatához.