A benzin és a gázolaj árának változása szerdától

Május 1-jén, szerdán a benzin és a gázolaj ára bruttó 3-3 forinttal csökken, ami új átlagárakat eredményez a hazai kutakon: a 95-ös benzin 644 Ft/liter, míg a gázolaj 630 Ft/liter lesz.

A benzin és a gázolaj árának alakulását számos tényező befolyásolja, többek között a világpiaci olajárak, a finomítói prémiumok, a forint árfolyama a dollárral szemben, az adóterhek, a verseny mértéke, a finomítóktól való távolság, a benzinkutak forgalma, az import lehetőségek és költségek, valamint a profitabilitás. A geopolitikai feszültségek, mint például az iráni-izraeli konfliktus, szintén jelentős hatással vannak az olajárakra. A Brent olajár idén eddig 13,5 százalékkal emelkedett, de április közepe óta kisebb korrekció is megfigyelhető volt. A benzin és a dízel beszerzési ára az év elején emelkedett, de február közepétől a dízel-prémium meredeken csökkent, míg a benzin finomítói marzsa tovább nőtt. Ennek eredményeként a dízel ára jelentősen meghaladja a benzint.

A forint gyengülése a dollárral szemben szintén befolyásolja az üzemanyagárakat. Idén eddig a forint 5,7 százalékkal gyengült, míg a környező országok devizáinak átlagos gyengülése csak 2,9 százalék volt. Az adóterhek, mint például a jövedéki adóemelés, szintén hozzájárultak az árak emelkedéséhez, amely 42 forintos drágulást eredményezett a kutakon. Az adóemelés mértéke a 420-as euró-árfolyamig elegendő lenne, jelenlegi árfolyamon van mozgástér a teher csökkentésére. Az adószint mértéke azonban nem mondható kirívónak a régiós átlaghoz képest, a korrigált adószint 48,7 százalékos, ami közel áll a 49,3 százalékos régiós átlaghoz.

Április 19-én a KSH kísérleti statisztikája szerint a régiós üzemanyagárak között Magyarországon az egyik legdrágább volt a tankolás. Ezen a napon Nagy Márton gazdasági miniszter bejelentette, hogy újabb benzinárstop jöhet, és a kormány a következő héten tárgyalni fog erről. Lantos Csaba energiaügyi miniszter pár nappal később egy lehetséges dinamikus árplafonról beszélt, majd a kormány végül két hetet adott a piaci szereplőknek, hogy „önkéntesen” csökkentsék az áraikat.

A piaci szereplők reagáltak a kormányzati nyomásra, és most szerdától a 95-ös benzin és a dízel literje is 3-3 forinttal lesz olcsóbb. A Holtankoljak.hu szerint a dollárban számolt olajárak nagyjából 1 százalékkal nőttek, de a forint is erősödött a dollárhoz képest a múlt héten, így érdemi változás nem indokolt lenne. Azonban a kormányzati nyomás hatására a dízel 17 forinttal (2,6 százalékkal) lett olcsóbb, és a benzin ára is 6 forinttal, nagyjából 1 százalékkal csökkent – vagyis csökkenni fog szerdán.

Bár a Brent olaj ára két hét után megint emelkedni kezdett, a múlt hétfői 86,52 dolláros szintről 87,54 dollárig ment fel, ami 1 százalékos növekedést jelent, a forint árfolyama a heti változást tekintve erősödésben van, 365 forinton áll a dollár, ami a múlt hétfői 370-es árfolyamhoz képest 1 százalékos erősödést jelent. Ezek a tényezők, valamint a kormány ultimátuma, amely további árleszállításra sarkallhatja a kereskedőket, összességében mégis kicsivel olcsóbban teszik lehetővé a tankolást a magyarországi benzinkutakon.

Múlt hét pénteken a KSH másodjára hozta nyilvánosságra az átlagos régiós üzemanyagárakat, amely alapján Magyarországon a 95-ös benzin átlagára 648, míg a régiós országokban 623 forint volt. A dízel heti átlagos ára Magyarországon 649 forint volt, ami 27 forinttal haladta meg a régiós 622 forintos átlagárat.