NATO-főtitkár: Kudarcot vallottunk Ukrajnával kapcsolatosan

A NATO-tagországok nem teljesítették az Ukrajnának tett ígéreteiket a katonai segélyek tekintetében, de a jövőben növekedni fog a segítségnyújtás – ismerte el Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Kijevben.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Kijevben tett előre be nem jelentett látogatása során elismerte, hogy a szövetséges országok nem váltották be az elmúlt hónapokban tett ígéreteiket a katonai segélyekkel kapcsolatban. Az Egyesült Államok hat hónapot töltött el a segélycsomag megállapodásával, míg az európai szövetségesek nem szállították le a megígért lőszereket.

Stoltenberg hozzátette, hogy az amerikai kongresszus nemrégiben jóváhagyta a több mint 60 milliárd dollár értékű ukrajnai segélycsomagot, amelyet Joe Biden elnök már alá is írt. Ezenkívül kiemelte, hogy Nagy-Britannia is bejelentette, hogy az eddigi legnagyobb katonai segélycsomagot adja Ukrajnának, Németország beleegyezett egy új Patriot rendszer beszerzésébe az ország számára, és Hollandia is azt mondta, hogy növeli a támogatás mértékét.

A NATO-főtitkár optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a növekvő nemzetközi támogatás révén Ukrajna képes lesz javítani a harci helyzetén a frontvonalakon, és további kötelezettségvállalásokra számít a szövetségesektől. „Még nincs késő ahhoz, hogy Ukrajna győzni tudjon. De éppen ezért sürgős, hogy betartsuk, amit ígértünk, és hogy a vállalásokat valódi fegyver- és lőszerszállításokká alakítsuk. Biztos vagyok benne, hogy ez most már meg fog történni” – mondta.

A NATO jövőjével kapcsolatban fontos fejlemény, hogy Törökország értesítette a szövetségeseit arról, hogy támogatni fogja Mark Rutte holland kormányfő megválasztását a NATO új főtitkárának. A támogatás bejelentése után várhatóan Klaus Johannis román államfő visszavonja indulását a posztért, hiszen a NATO 32 tagállamából 29 már beállt Rutte mögé. A Reuters információi szerint Budapest ellenkezése megváltozhat, miután Rutte Budapestre látogat, ahogy az Ankara kapcsán is történt. Jens Stoltenberg októberben válik meg a poszttól, és a konszenzus létrejöttével Rutte lehet a következő főtitkár.