Ingyenes szűrőprogram indul a budapestiek egészségéért

A Fővárosi Önkormányzat ingyenes szűrőprogramot indít, melynek célja a Budapesten élők egészségének megőrzése – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Május 2-től június 16-ig összesen 24 budapesti helyszínen várják a vizsgálatokra előre regisztráltakat. A program keretében többféle vizsgálatra lehet jelentkezni, többek között laborvizsgálatra, melanómaszűrésre, látás- és hallásvizsgálatra, boka-kar index és légzésfunkció-mérésre, valamint demenciaszűrésre.

A főpolgármester szerint aggasztó a statisztika, amely szerint a budapestiek átlagosan öt évvel rövidebb életűek, mint a nyugat-európai városok lakosai, és a fővárosban is jelentős az egészségi állapotbeli eltérések. Karácsony Gergely kiemelte, hogy Magyarország vezeti azt a nem túl dicsőséges listát, amely szerint hányan halnak meg olyan betegségekben, amelyek megelőzhetők lennének.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy 2019-ben újraindították az Egészséges Budapest-programot, amelynek keretében jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a fővárosi egészségügyi ellátásban. A program 23 milliárd forint értékben valósult meg, és az elmúlt évtizedekben nem volt példa hasonló mértékű, összehangolt fejlesztésre a járóbeteg ellátás területén. Sok kerületi szakrendelő újult meg a programnak köszönhetően.

A regisztráció a vizsgálatokra a budapest.hu/egeszseg weboldalon keresztül történik, ahol további részletes tájékoztatást is találhatnak az érdeklődők. Karácsony Gergely hozzátette, hogy a fővárosnak nem feladata, mégis sokat tesz a budapestiek egészségének megőrzéséért, és a most induló szűrőprogram a népegészségügyi megbetegedések szűrésére koncentrál.

Erkölcsi és politikai kötelességünk, hogy ezeket az eredményeket megőrizzük – fogalmazott a főpolgármester, aki utalt arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek pártállástól függetlenül nem partnerek abban, hogy az állam átvegye a szakrendelők üzemeltetését. Mint mondta, minden olyan feladat, ami átkerült az államhoz, "az sajnos rosszabb kezekbe és rosszabb állapotba került". Úgy véli, a június 9-i választás egyik fontos tétje, hogy a kerületek meg tudják-e őrizni a fenntartásukban lévő alap- és járóbeteg-ellátást. A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely emellett kitért arra a programra is, amelyben 12 ezer CT és MR diagnosztikai vizsgálatot finanszírozott a főváros.

Sajnos a magyar egészségügyben nem teljesül az az alapelvárás, hogy az érintettek minél előbb hozzá jussanak egy daganatos betegség esetén a szükséges diagnosztikai ellátáshoz. Ezt a programot a következő ciklusban is folytatni szeretnék – tette hozzá a főpolgármester, aki szerint ma az egészségügy inkább "betegségügy", és kevésbé szól a megelőzésről, egészségmegőrzésről.