A japán jen további gyengülése várható?

A japán jen hétfő reggel az amerikai dollárral szembeni történelmi mélypontra, 160-as szintre gyengült az ázsiai kereskedésben, ami felveti az intervenció lehetőségét, de a szakértők szerint ez felesleges lenne.

A jen a 160,03-as szintet is elérte, ami 1990 áprilisa óta a leggyengébb állapotát jelenti, majd később kissé erősödött, 156,5 körüli értéken stabilizálódva. A Commonwealth Bank of Australia elemzése szerint a japán pénzügyminisztérium hamarosan közzéteszi az intervenciós statisztikákat, de eddig nem történt hivatalos beavatkozás. A piaci volatilitás a likviditás hiányát tükrözi, és a japán tisztviselőktől ma nem várhatók kommentárok, mivel ünnepnap van Japánban. A japán hatóságok korábban figyelmeztettek a jen túlzott leértékelődésére, de nem tettek hivatalos lépéseket. A jen gyengülését tovább súlyosbítja, hogy a Federal Reserve kamatcsökkentési várakozásai egyre távolabbi jövőbe tolódnak. A Bank of Japan márciusban véget vetett a negatív kamatlábrendszernek, de a kamatdöntés mellé csatolt üzenet csalódást okozott, és a jen azóta is gyenge maradt. A központi bank nemrégiben tartotta a kamatokat, és növelte az inflációs várakozásokat 2024-re. Vincent Chung, a T. Rowe Price portfóliómenedzsere szerint a japán tisztviselők inkább a deviza volatilitására összpontosítanak, mint konkrét szintekre. A leértékelődés üteme kisebb, mint 2022-ben, így a beavatkozás is kevésbé lehet intenzív. Frederic Neumann, az HSBC vezető közgazdásza szerint a jen gyengülési ütemére kell figyelni, nem pedig a konkrét szintekre. Kazuo Ueda, a BOJ kormányzója szerint az árfolyam-ingadozás csak akkor befolyásolja a monetáris politikát, ha jelentős hatást gyakorol a gazdaságra. Jesper Koll, a Monex Group szakértő igazgatója szerint a japán tisztviselők csak akkor lépnek, ha a jen 12 óra alatt 3-5 egységnél többet mozog. Koll azt is megjegyezte, hogy a jen további gyengülése 200-220-ig lehetséges, ha nem történik alapvető változás. A gyenge jen pozitív hatásai is vannak, például a részvények teljesítményére, a bérek emelésére, és közelebb viszi Japánt a BoJ inflációs céljához. A japán piacok hétfőn zárva tartanak a munkaszüneti nap miatt.

Azonban a jen ma reggel hatalmas és gyors erősödést mutatott be a devizapiacon, amelyet sokan kormányzati intervenciónak tulajdonítanak, bár a japán devizának még van hova gyengülnie. Az amúgy illikvid kereskedésben a japán deviza alig egy óra leforgása alatt 3 százalékot meghaladó mértékben erősödött a többi devizával szemben. A hirtelen erősödés ellenére a japán fizetőeszköz helyzete továbbra is gyenge, és a "döglött macska pattogására" utaló megugrások nem szokatlanok az ilyen helyzetekben. A japán jegybank, a Bank of Japan kormányzója, Kazuo Ueda pénteki megjegyzése, miszerint az árfolyam-ingadozás csak jelentős gazdasági hatás esetén érinti a monetáris politikát, sokak szerint jen eladási jelnek tekinthető. A japán jen hosszú távon továbbra is gyengülésre van ítélve, különösen a dollárral szemben, a kamatkülönbözet miatt. A technikai elemzések is a jen további gyengülését vetítik előre, és nem lenne meglepő, ha az év hátralévő részében a dollár/jen keresztárfolyam 170 feletti szinteket is elérne.