A Hell Energy válság utáni helyreállása

A Hell Energy cégcsoport bevételnövekedése 2023-ban jelentősen lassult, mindössze 8 százalékos emelkedést mutatva az előző évhez képest, ami ötödére esett vissza az elmúlt évek dinamikus növekedéséhez képest.

Az elmúlt években a Hell Energy árbevétele folyamatosan növekedett, azonban a 2022-es év jelentős lassulást hozott. A cég 2023-ban 162 milliárd forintos árbevételt ért el, ami az előző évi 150 milliárd forinthoz képest csupán 8 százalékos növekedést jelent. Ez jelentősen elmarad a korábbi évek 30, 38, illetve 50 százalékos növekedési ütemétől.

Az exportbevétel aránya azonban stabil maradt, a külpiaci forgalom továbbra is a teljes árbevétel 58,4 százalékát tette ki, összesen 94,5 milliárd forintot érve el. Az Európai Unióban Románia, Bulgária, Görögország, Szlovákia és Horvátország, míg az EU-n kívül India, Bosznia és az Egyesült Királyság piacai bizonyultak a legjövedelmezőbbnek.

A társaság profitja a 2022-es visszaesés után ismét növekedett, a korrigált adózott eredmény 13 milliárdról 15,5 milliárd forintra emelkedett, ezzel közelítve a 2021-es 15,6 milliárd forintos szinthez. Az EBITDA, azaz a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye még jelentősebb növekedést mutatott, 56 százalékkal, 28,8 milliárd forintra nőtt.

A Hell Energy növekedését állami támogatások is segítették, a cég 2023-ig összesen 25,3 milliárd forintot kapott, ebből az előző évben 1 milliárd forintot. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) is részt vettek, ahol 28,5 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátottak ki, majd később 67 milliárd forint értékben zöld vállalati kötvényeket is. A cégnek a kötvénykibocsátásból fennálló tartozása 2023-ban 95,5 milliárd forint volt.

A Hell Energy Magyarország Kft. konszolidált beszámolójában több más társaság eredményei is szerepelnek. Ide tartozik a Quality Pack Zrt., amely alumínium dobozokat gyárt, a Hell Automata Üzemeltető Kft., amely ital-, kávé- és snackautomatákat üzemeltet, a Hell Energy Promotion, amely internetes kereskedelemmel és sportesemények szervezésével foglalkozik, valamint az Avalon Park Kft., amely a miskolctapolcai Avalon Park komplexumot, egy miskolci éttermet és egy benzinkutat üzemeltet.

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint Magyarország gazdasági helyreállása az uniós átlagnál gyorsabb volt, de a 2022-2023-as év multikrízise érzékeny pontokon érintette az országot. A beruházások mérséklődése és a relatív fejlettség romlása jelentős kihívások elé állítja a magyar gazdaságot, amelynek teljesítménye a régiós átlag alatt maradt. A relatív fejlettség tekintetében Magyarország 2019 és 2023 között a 20. helyről a 22. helyre csúszott vissza, és Románia is megelőzte az országot. Az inflációs sokk és a magasabb költségvetési deficit további nehézségeket jelentenek, míg a digitális versenyképesség és a zöld energia területén is lemaradást mutatunk a régióhoz képest. A fenntartható felzárkózási pályára való visszatéréshez szükséges a gazdasági egyensúlyok helyreállítása és a teljes versenyképességi fordulat megvalósítása.