A spanyol kormányfő lemondásának lehetősége és annak következményei

Pedro Sánchez spanyol kormányfő lemondásának lehetőségét vetette fel, ami jelentős politikai bizonytalanságot okozott mind Spanyolországban, mind az európai politikai színtéren. A döntés hátterében felesége, Begoña Gómez korrupciós ügyben való érintettségének vizsgálata áll, amelyet a Tiszta Kezek (Manos Limpias) nevű szervezet indított el.

Sánchez a közfeladatai ellátását felfüggesztette, hogy átgondolja a kormány éléről való távozását, miután a bíróság vizsgálatot indított felesége ellen. A kormányfő távozása nemcsak a madridi kormány sorsát, hanem az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a támogatását is befolyásolhatja, valamint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szereplését az EP-választásokon.

A Tiszta Kezek szervezet, amelyet Miguel Bernard, a francóista szélsőjobbhoz köthető ügyvéd vezet, a kormányfő feleségével kapcsolatos korrupciós vádakat támasztotta alá újságcikkekkel. Ezek szerint Gómez az Africa Center oktatási központ vezetőjeként szponzorációs megállapodást kötött a Globalia vállalattal, amelynek légitársaságát az állam jelentős összeggel támogatta a koronavírus-járvány idején.

Sánchez a vádakat politikai támadásnak minősítette, és felesége jogi lépéseket tett az állítások ellen. Az ügyészség bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányára hivatkozva kérte a bíróságtól a döntés felülvizsgálatát.

Sánchez 2018 óta áll a kormány élén, és több politikai vihart is túlélt már. A helyhatósági választásokon a PSOE jelentős vereséget szenvedett, de az előrehozott választásokon jobban szerepelt, mint várták. A kormányalakításhoz azonban a katalán szeparatisták támogatására is szüksége volt, ami politikailag megosztó lépés volt.

A PSOE jelenlegi helyzete nem ígéretes, a PP jelentős előnnyel vezet a felmérésekben, és a júniusi EP-választásokon is vereséget jósolnak a szocialistáknak. Sánchez esetleges visszavonulása politikai szimpátiát válthat ki, és a párt vezetése, valamint a tüntetők is kiálltak mellette. Az Euractiv szerint Sánchez hétfőn bizalmi szavazást kérhet maga ellen, vagy a háttérbe vonulhat, és a júniusi vereség után próbálhat visszatérni.

Katalóniában is választások lesznek, ahol a PSOE a többséget csak Puigdemont pártjának támogatásával biztosíthatná, ami újra felveti a spanyol egység kérdését. A PP kész lenne támogatni egy szocialista vezetésű kisebbségi kormányt Katalóniában, ha ezzel távol tarthatnák Puigdemont-t a hatalomtól.