Olaszország megszabadult az orosz gáz függőségétől

Olaszország függetlenedett az orosz földgáztól, és az Európai Bizottság által tervezett LNG-szankciók esetén sem tapasztalna problémákat, állítja Gilberto Pichetto Fratin olasz energetikai miniszter a Politico szerint.

Az olasz energetikai miniszter, Pichetto Fratin kijelentette a Politiconak, hogy Olaszország most már olyan helyzetben van, hogy akár teljesen le is mondhat az orosz gázról. Az ország korábban jelentős mértékben függött az orosz gáztól, különösen miután Oroszország 2022-ben teljes katonai inváziót indított Ukrajna ellen. Azonban Olaszország hatékonyan diverzifikálta gázellátását, többek között Algériából érkező vezetéken keresztül és az LNG import növekedésével. A változások eredményeként az Oroszországból származó gázimport aránya 2020-as 43 százalékról 2022-re kevesebb mint 5 százalékra csökkent.

Pichetto Fratin elmondása szerint Olaszország sokféle forrásból szerzi be a gázt, és rendelkezik LNG terminálokkal is, így biztosított az elegendő ellátás. Emiatt az olasz kormány nem ellenzi az orosz LNG elleni új szankciókat. Az Európai Unió eddig 13 szankciós intézkedést hozott Moszkva ellen a háború kitörése óta, de a gázszektort még nem vette célba.

A G7 klímatárgyalások vasárnap kezdődnek, melyek célja a kibocsátáscsökkentési stratégiák és a fenntartható energiát biztosító technológiák azonosítása, különösen a fejlődő országok számára, hogy elérjék a nettó nulla kibocsátási célokat. Olaszország, Giorgia Meloni miniszterelnök vezetésével, Afrikára fókuszáló befektetési tervet indított, amelynek célja, hogy az ország energiatranzit-központtá váljon Afrika és Európa között, valamint hogy erősítse a helyi gazdaságokat a szegénység, a klímaváltozás és a migráció elleni küzdelemben.