Ne feltételezzük, hogy Trump Oroszországot fogja támogatni

Donald Trump republikánus elnökjelölt Ukrajnával kapcsolatos álláspontja nem egyértelmű, és nem szabad automatikusan feltételezni, hogy Oroszországot fogja támogatni – mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.

Radoslaw Sikorski szerint sokan gyanítják, hogy Trump Vlagyimir Putyin orosz elnök kreatúrája, de a valóság ennél árnyaltabb. Trump már a háború kitörése előtt is küldött tankelhárító rakétákat Ukrajnának, és arra sürgette Európát, hogy többet költsön védelemre. Lengyelország számára az Egyesült Államok NATO iránti elkötelezettségének gyengülése egzisztenciális fenyegetést jelent, ezért Varsó igyekszik meggyőzni Trumpot a Putyin jelentette veszélyekről.

Trump korábban fenyegetőzött, hogy nem védi meg azokat az európai országokat, amelyek nem költenek eleget védelemre. Lengyelország azonban a GDP-jének mintegy 4 százalékát fordítja védelemre, ami a NATO-célkitűzés kétszerese, és azt szeretné, ha a szövetség emelné a célértéket 3 százalékra.

Trump a hónap elején New Yorkban találkozott Andrzej Duda lengyel elnökkel, és megjegyezte, hogy Ukrajna túlélése és ereje fontos az Egyesült Államok számára. Sikorski szerint Trump nem tiltakozott az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros csomag ellen, ami változást jelezhet az álláspontjában.

A külügyminiszter úgy véli, hogy az orosz fenyegetés ismét valóságossá vált Lengyelország számára, és figyelmeztet, hogy nem szabad feltételezni, hogy minden úgy fog alakulni, ahogyan szeretnénk. Sikorski szerint egy ukrajnai győzelem csak fokozná Oroszország hódítási étvágyát, és jobb lenne Putyint még Ukrajnában megállítani.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint nem kellene készpénznek venni, hogy Trump elnökként megszüntetné Ukrajna támogatását, mivel az ő kormányzata 2016 és 2020 között keményebb oroszpolitikát folytatott, mint az Obama-kormányzat alatt. Rácz nem tartja valószínűnek, hogy egy esetleges Trump-adminisztráció teljes egészében megszüntetné Ukrajna támogatását.