A magyarok egy százalékának zsebében van a lakossági vagyon harmada

A Blochamps Capital kutatása szerint a gazdagok vagyonkoncentrációja miatt a következő években jelentősen nőhet a magyar dollármilliárdosok száma. Az infláció hatására a világ milliárdosai még gazdagabbak lettek, és a Forbes listája alapján a dollármilliárdosok vagyona 14 százalékkal nőtt.

A vagyonkoncentráció globális jelenség, amely Magyarországon is érezhető. Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője szerint hazánkban már öt dollármilliárdost tartanak számon, és a jövőben ez a szám tovább nőhet. A cég előrejelzése alapján 2025-re akár 7, 2030-ra pedig 10 dollármilliárdosunk is lehet. A magyar gazdagok között a legalább 100 milliárd forintos vagyonnal rendelkezők száma is növekedhet az évtized végéig.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a társadalmi vagyon jelentős része kevés kézben összpontosul: a bruttó társadalmi pénzügyi vagyon több mint fele a lakosság 10 százalékánál, míg a teljes vagyon harmada mindössze 1 százalékuknál koncentrálódik.

A privátbanki szektorban is megfigyelhető a vagyonkoncentráció. Az affluens ügyfelek átlagos vagyonértéke jelentősen emelkedett, és a nagyobb szolgáltatóknál a 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező ügyfelek aránya meghaladja a 40-45 százalékot. A specializált vagyonkezelőknél pedig a 100 millió forint alatti vagyont kezelő ügyfelek aránya legfeljebb 30 százalék.

A privátbanki szolgáltatók emiatt emelik a belépési limitet. A Raiffeisen Bank és az Equilor már megtette ezt, a CIB Bank és az MBH Bank is tervezi, míg az OTP Private Banking és a bécsi Bank Gutmann már magasabb limitet alkalmaz.

Karagich István szerint a vagyonkoncentráció új kihívásokat is jelent a szektor számára, mint például az ügyfélkiszolgálás minőségének javítása és az egyedi szolgáltatások jelentőségének növelése, amelyek elengedhetetlenek az ügyfelek megtartásához.