A digitális kor vezetőinek elengedhetetlen képességei

A digitális átalakulás korában a vezetői készségek új dimenziókat nyertek, és a vállalatok működésének megváltozása mellett a vezetőkkel szemben támasztott elvárások is átalakultak. Horváth-Bükkösdi Fanni, a Jobcapital Executive Search szakértője szerint három alapvető vezetői készség kiemelkedően fontos a sikeres működéshez: a komplex problémamegoldás, a jó vezetői készségek és a reziliencia.

A komplex problémamegoldás képessége kulcsfontosságú, mivel a gyorsan változó üzleti környezetben a problémák gyakran összetettek és előre nem láthatók, így a vezetőknek képesnek kell lenniük a problémák gyökerének és okainak azonosítására. A jó vezetői készségek alatt azt értjük, hogy a vezető képes irányítani, inspirálni és motiválni a csapatokat, ami által pozitívan tudja befolyásolni a szervezeti kultúrát.

A reziliencia, vagyis a lelki ellenállóképesség, segít a vezetőknek a stresszorok sikeres kezelésében, ami elengedhetetlen a változó kihívások közepette az egészséges vezetői működéshez. A vezetőknek képesnek kell lenniük a stressz hatékony kezelésére és a pozitív lelkiállapot gyors visszanyerésére nehézségek vagy kudarcok után.

A digitális vezetői készségek között kiemelkedő jelentőséggel bír a mesterséges intelligencia, a felhőalapú technológiák ismerete, a digitális projektmenedzsment, valamint az emberséges vezetés az AI korában. A vezetőknek tudatosan kell törekedniük az empátia és az etikai döntéshozatal erősítésére, hogy emberközpontúak maradhassanak egy AI vezérelte munkahelyen. Ezenfelül a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság is egyre fontosabbá válik a vezetői készségek terén.