A magyar kormány konszolidációs programját várja az S&P

Az S&P Global Ratings megerősítette Magyarország befektetési ajánlású, BBB mínusz/A-3 szintű államadósság-besorolását, és a stabil kilátást is fenntartotta. A hitelminősítő a magyar gazdaság kilábalását, a dezinflációt és a kamatcsökkenést látja a költségvetési konszolidáció támogatójaként.

Az S&P Global Ratings pénteken megerősítette Magyarország devizában és helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz/A-3 szintű besorolását, és a minősítés stabil kilátását is érvényben hagyta. A stabil kilátás a magyar gazdaság középtávon várható kilábalását, a dezinflációt és a kamatok csökkenését tükrözi, amelyek elősegíthetik a GDP-hez mért államadósság-ráta stabilizálódását.

A hitelminősítő szerint az idei magyar költségvetési megcsúszás csak átmeneti jellegű, és a közfinanszírozás helyzete 2025-től javulhat a gazdasági stabilitás veszélyeztetése nélkül. Az S&P Global Ratings azt várja, hogy a magyar kormány 2024 második felében hiteles konszolidációs programot jelent be, amely a költségvetési pálya stabilizálásához szükséges lépéseket foglalja majd magában, és ennek része lehet az esetleges túlzottdeficit-eljárás lehetősége is.

A magyar GDP reálértéken számolva 2022-ben várhatóan 2,2 százalékkal bővül, amit elsősorban a hazai kereslet növekedése hajt. A kamatok csökkenése és a reálbérnövekedés élénkülése 2024 második felében további lendületet adhat a gazdaságnak, bár a külső, különösen a német kereslet gyengesége visszahúzó hatást gyakorolhat.

A Portfolio cikke szerint az S&P kritikát fogalmazott meg a magyar kormány veszélyhelyzeti kormányzásával kapcsolatban, megjegyezve, hogy a szükségállapotra vonatkozó intézkedések gyakori alkalmazása és meghosszabbítása korlátozza a fékek és ellensúlyok rendszerét, ami kevésbé kiszámíthatóvá teszi a politikai lépéseket.

Varga Mihály pénzügyminiszter a hírt egy Facebook-videóban értékelte, kiemelve, hogy a Standard and Poor’s továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot. A miniszter szerint az elemzés pozitívan értékeli Magyarországot mint befektetési célpontot, a munkanélküliségi ráta javulását, a folyó fizetési mérleg többletének fenntartását, a magyar bankrendszer stabilitását, az államadósság kedvező szerkezetét és annak biztonságos finanszírozását.