A Microsoft nagy összegeket fektet be a mesterséges intelligenciába

A Microsoft a vártnál jobb negyedéves eredményeket jelentett, de a következő negyedévre vonatkozó bevételei csalódást okoztak a befektetőknek. A mesterséges intelligencia területén történő beruházások jelentősen növekedtek, és a költekezés a következő negyedévekben is folytatódni fog.

A Microsoft 61,9 milliárd dolláros bevételt ért el a január-márciusi negyedévben, ami 17 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a várt 60,8 milliárd dolláros becslést. A termelékenység és üzleti folyamatok szegmense, amely az Office szoftvercsomagot is tartalmazza, 12 százalékos bevételnövekedést ért el, míg az intelligens felhő (szerverek és Azure) bevétele 21 százalékkal, a személyi számítógépek divíziója pedig, amely a Windows és az Xbox bevételeit foglalja magában, 17 százalékkal nőtt. A bruttó fedezeti szint 70 százalékra emelkedett, a működési eredmény 23 százalékkal nőtt, az EBIT-marzs pedig 45 százalékot ért el. A nettó eredmény 21,9 milliárd dollár volt, 20 százalékos növekedéssel az egy évvel korábbi szinthez képest, és az egy részvényre jutó eredmény 2,94 dollár lett, ami felülmúlta a 2,82 dolláros elemzői konszenzust.

A menedzsment a folyó negyedévre 64 milliárd dolláros bevételt jósol, ami alacsonyabb az elemzői várakozásoknál, amelyek 64,5 milliárd dollárra számítottak. A működési eredményre vonatkozó előrejelzés azonban magasabb, mint a piaci várakozások, 42,3 százalék a 41,5 százalékos konszenzus helyett.

A negyedéves gyorsjelentés szerint a tőkeberuházások 79 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, és ilyen mértékű költekezésre 2016 óta nem volt példa. Amy Hood, a Microsoft pénzügyi igazgatója elmondta, hogy még ennyi befektetés mellett is hiány van a vállalat adatközpont-infrastruktúrájában, különösen a mesterséges intelligencia-modellek telepítéséhez. A vezető hozzátette, hogy a tőkekiadások jelentősen növekedni fognak a jelenlegi negyedévben, elsősorban a felhőinfrastruktúra területén.

A negyedéves eredményeket pozitívan fogadták a befektetők, a Microsoft részvényei közel 4 százalékkal emelkedtek.