Európai tőzsdék erős zárása

Az európai tőzsdék pozitív hangulatban fejezték be a hetet, jelentős indexnyereségekkel zárva a pénteki kereskedést.

Az összeurópai FTSEurofirst 300 index 1,15 százalékkal, míg a STOXX 600 mutató 1,16 százalékkal növekedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,37 százalékos emelkedést könyvelhetett el. A londoni FTSE 100 index 0,77 százalékkal, a frankfurti DAX 1,34 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,89 százalékkal zárt magasabban. A milánói FTSE MIB és a madridi IBEX 35 indexek is emelkedéssel, 0,87, illetve 1,60 százalékos nyereséggel zárták a napot.

A piacokat a vállalati eredménybeszámolók és a makrogazdasági mutatók befolyásolták. Az Európai Központi Bank felmérése szerint az inflációs várakozások több mint kétéves mélypontra süllyedtek, míg az amerikai személyi fogyasztási kiadások árindexe növekvő árnyomásra utalt.

Ezek alapján Európában a kamatcsökkentési várakozásokat júniusra előrehozták, Amerikában pedig szeptemberre tolták ki.

A londoni FTSE 100 index hét hónapja nem látott teljesítményt nyújtott a héten, több mint három százalékos nyereséget érve el, és pénteken új rekordot állított be. A NatWest és az Anglo American közel négy százalékos, a Rolls Royce három százalékos, a Lloyds Banking pedig több mint két százalékos erősödést ért el.

A frankfurti tőzsdén a Thyssenkrupp kilenc százalékkal nőtt, miután bejelentette, hogy értékesíteni kívánja acélüzletágának 20 százalékos részesedését. Az Airbus részvényei viszont két százalékkal csökkentek az első negyedéves gyengébb eredmények és cash flow miatt.

A francia Saint Gobain építőanyag-óriás részvényei közel hat százalékkal erősödtek, mivel a vállalat első negyedéves bevételei a vártnál jobban alakultak.

Az olajpiacokon a Brent olajfajta hordónkénti ára 0,16 százalékkal, 89,25 dolláros áron, míg a WTI ára 0,03 százalékkal, 83,78 dollárra emelkedett.

Az arany ára enyhén növekedett, de a hét két százalékos csökkenéssel zárhat, ami hat hét után az első ilyen hét lehet, amikor az arany ára a hét elejéhez képest alacsonyabb.

A nemesfém spot ára az európai kereskedési idő végén 0,15 százalékkal magasabban, unciánként 2335,95 dolláron állt.

A dollárindex 0,52 százalékkal 106,15 pontra emelkedett, az euró pedig 0,45 százalékkal gyengült, 1,0677 dolláros árfolyamon.