Lipavský Szijjártó mellett: Az orosz imperializmus jelenti Európa legnagyobb fenyegetését

A cseh külügyminiszter, Jan Lipavský pénteken látogatott Budapestre, ahol tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Ez volt az első alkalom, hogy a 2021 óta hivatalban lévő cseh külügyminiszter kétoldalú tárgyalások céljából ellátogatott a magyar fővárosba.

Szijjártó Péter köszönetet mondott Lipavskýnak a meghívás elfogadásáért és megjegyezte, hogy régóta nem volt megtiszteltetésük cseh külügyminisztert kétoldalú találkozón fogadni Magyarországon. Beszédében a közelgő magyar Európai Unió Tanácsi elnökségről beszélt, megjegyezve, hogy az Európai Unió jelenleg hanyatlásban van, de a magyar elnökség ezt meg szeretné változtatni, és szándékukban áll a "valódi közép-európai" kérdéseket is napirenden tartani. "Elnökségünk alatt a hatékonyabb illegális migráció elleni küzdelemre, az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének felgyorsítására és az energiaellátás biztonságának biztosítására szeretnénk összpontosítani" - mondta. Az energiaellátás biztonságával kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarország kész bevonni a cseh vállalatokat a magyar nukleáris fejlesztésbe, és "jól pozicionáltak vagyunk ahhoz is, hogy magyar vállalatok vegyenek részt a cseh nukleáris fejlesztésben".

Szijjártó kiemelte, hogy a magyar-cseh kétoldalú együttműködés sokkal szorosabb, mint azt általában ismerik. "Ez valószínűleg a mi hibánk, mert nem beszélünk róla sokat" - mondta, majd hangsúlyozta, hogy a Cseh Köztársaság Magyarország hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, meghaladva a 14 milliárd eurót.

Jan Lipavský megköszönte Magyarországnak a meghívást és kijelentette, hogy a Cseh Köztársaság kész hozzájárulni Magyarország EU-elnökségének sikeréhez, és nagyon örül annak, hogy a magyar elnökség egyik prioritása az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése.

A cseh külügyminiszter hosszan beszélt az orosz-ukrán háborúról. "Úgy gondolom, ismert tény, hogy a Cseh Köztársaság az orosz imperializmust tartja Európa legnagyobb fenyegetésének és kockázatának. A Cseh Köztársaság támogatni fogja Ukrajnát, amíg szükséges. Európa érdeke, hogy Ukrajna megvédje magát, szembeszálljon az orosz agresszióval és visszaszerezze az összes területét. Ez nemcsak reális, hanem szükséges cél is, hacsak nem akarjuk, hogy Oroszország a jövőben még nagyobb fenyegetést jelentsen számunkra. Erővel kell megakadályoznunk Európa határainak átrajzolását, mert ez fenyegetné a nemzetközi rendet, a nemzetközi stabilitást és a jólétet.

Senki sem tesz többet jelenleg Európa biztonságáért, mint az ukránok, ezért támogatjuk Zelenszkij elnök béketervét, és jelenleg ezt tartjuk az egyetlen reális módnak a háború befejezésére.

Valójában Oroszország megsérti az összes alapvető biztonsági elvet, katonai erővel támad atomerőművekre, és valós a veszélye annak, hogy elfoglalják, megszállják és ellenőrzésük alá vonják azokat. Tehát ezekről a fontos biztonsági kérdésekről beszélünk" - magyarázta Lipavský.

Szijjártó: A kínai vállalatok elleni kampány káros az európai gazdaságnak

A beszédek után a külügyminiszterek válaszoltak az újságírók kérdéseire. Az ATV kérdésére válaszolva Péter Szijjártó elmondta, hogy várják Hszi Csin-ping kínai elnököt Budapestre május 8-10. között, és hozzátette, hogy a kínai elnök látogatásának részleteiről hétfőn adnak majd tájékoztatást.

"A kínai autóipari vállalatokkal kapcsolatban. Abszolút nem értünk egyet azokkal az erőfeszítésekkel, amelyek a világ blokkokra osztásának irányába mutatnak. [...] A kínai vállalatok elleni kampányt károsnak tartom az európai gazdaság számára, mert itt, Magyarországon, látjuk a német és kínai vállalatok közötti szoros kapcsolatokat, és azt is látjuk, hogy bizonyos német vállalati stratégiák, amelyek sikeressége Európa érdekében is áll, kínai beszállítók nélkül nem valósulhatnak meg, ez tény.

Lehet ideológiákat varázsolni és azt mondani, hogy ez politikailag elfogadhatatlan, de a tények megmaradnak. Folyamatosan kérnek meg nagy német vállalatok vezetői, hogy hozzam el a kínai beszállítóikat Magyarországra. Ezért jött a CATL Magyarországra, a magyar gazdaságtörténet legnagyobb beruházásával, hogy kiszolgálja a Mercedest. Nem értem, miről beszélnek Brüsszelben, valószínűleg fogalmuk sincs arról, hogy a világgazdaság legfontosabb folyamata, az elektromobilitásra való átállás, a valóságban hogyan történik. És egyébként is, ha egy kínai vállalat termelést indít Magyarországon, már nem fenyegeti a vámteher veszélye, mert a termelés Európában történik" - mondta Szijjártó.

Milyen békeegyezmény?

Amikor arról kérdezték, hogy lehetséges-e egy Orbán-Zelenszkij találkozó a közeljövőben, Szijjártó azt mondta: „Álláspontunk világos: ha a magyar nemzeti kisebbség 2015-ben élvezett összes jogát visszaállítják, akkor lehet találkozó. Nem akkor, amikor ígéretet tesznek, hanem amikor jogai helyreálltak, akkor lehet csúcstalálkozó. Készen állunk rá. Elvárásaink világosak, 11 pontban közöltük őket, folyamatos kapcsolatban vagyok kollégámmal, Jermakkal, kollégámmal, Kulebával, tudják, mit akarunk, tudják, mik az elvárásaink. Remélem, hogy egy nap figyelembe veszik őket.”

A cseh közszolgálati műsorszolgáltató Szijjártót arról kérdezte, hogy a magyar kormány milyen békeegyezményt tart lehetségesnek Oroszország és Ukrajna között.

"Úgy gondoljuk, hogy sem Oroszország, sem Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút, függetlenül attól, hogy hány fegyvert szállítanak vagy nem szállítanak a régióba, és ha senki sem nyerhet, jó lenne minél hamarabb befejezni az egészet tárgyalások útján.

És ami a békeegyezményt illeti? Először is arról kellene beszélnünk, hogy legyenek béketárgyalások. És meg vagyok győződve arról, hogy ezeken a béketárgyalásokon minden háborúban álló félnek jelen kellene lennie az asztalnál. Sajnos történelmileg más tapasztalataink vannak ebben a tekintetben, ezért szeretném kijelenteni, hogy jó béketárgyalások azok, ahol minden háborúban álló fél az asztalnál ül" - mondta a magyar külügyminiszter.

Lipavský is válaszolt erre a kérdésre, azt mondva, hogy Ukrajnának szuverén résztvevőnek kell lennie minden béketárgyaláson.

"Döntéseket Ukrajnáról nem hozhatnak nélkülük, és fontos tiszteletben tartani a területi integritás elvét, tehát olyan megoldást kell találnunk, amely Ukrajna számára elfogadható. A helyzet nem egyszerű, és a mi szemszögünkből tudatában kell lennünk annak, hogy az európai biztonságot kell előtérbe helyeznünk. 1938-ban, amikor az európai hatalmak megegyeztek a békéről, az a rossz béke volt, a be nem avatkozás politikája vezetett a második világháború kitöréséhez. [...] Mindenképpen szembeszállunk az agresszorral és támogatjuk a Zelenszkij elnök által képviselt tízpontos béketervet" - mondta a cseh külügyminiszter.

A cseh külügyminiszter véleménycikket hozott Budapestre

Budapesti látogatása alkalmából Jan Lipavský véleménycikket jelentetett meg a 444 magyar online hírportálon. Ebben jókívánságait fejezte ki a közelgő magyar Európai Unió Tanácsi elnökséghez. "A legtöbb prioritásban egyetértünk – legyen szó az EU versenyképességének erősítéséről, a Nyugat-Balkánnal és a Dél-Kaukázus országaival való együttműködés támogatásáról, beleértve a jogállamiság kiépítésének szükségességét vagy az illegális migráció elleni küzdelemről. Ugyanakkor, ahogy kezeljük Oroszország Nyugat elleni növekvő agresszióját, döntő jelentőségű Európa jövője szempontjából" - írta.

Azt írta, hogy az 1956-os magyar forradalmat azok az orosz tankok zúzták le, amelyek később Csehszlovákiát is megszállták 1968-ban, és most Ukrajnában vannak. "Naivitás azt hinni, hogy ha Oroszország győz Ukrajnában, a tankjai megállnak majd a határainknál."

Milan Kundera írásaira hivatkozva hozzátette, hogy a második világháború után Moszkva elrabolta Közép-Európát és bekebelezte az orosz befolyási övezetbe, ahová soha nem tartozott és nem is akart tartozni. Azt mondta, hogy a Nyugat, az Európai Unió és a NATO jelenlegi legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Moszkva újabb kísérletét Európa "elrablására".

Gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és Magyarországról közvetlenül az Ön postaládájába, iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!