A nyomdaipar jövője a digitális korban

A digitális üzleti világban a hatékonyság, biztonság és fenntarthatóság jelentik a legnagyobb kihívásokat, amelyek a nyomdaiparra is hatással vannak. A Canon Hungária vezetői a nyomdaipar jövőjéről beszéltek az Economx podcastjában.

A nyomdaipar hagyományosan a nyomtatásra épült, de ma már a digitalizáció és az adatkezelés is fontos szerepet játszik ebben a szektorban. Tatai Károly, a Canon Hungária irodai megoldások értékesítési vezetője szerint a nyomtatás és szkennelés digitalizálása során hatalmas adatbázisokat hoznak létre a kinyert adatokból.

Lakos László, a nyomdai megoldásokért felelős értékesítési vezető elmondása szerint a nyomdaipar jelentős része még mindig analóg, de a digitális nyomtatás területe dinamikusan növekszik. A globális nyomdaipari piac értéke 837 milliárd dollár, amelynek csupán 15 százalékát teszi ki a digitális nyomtatás, de ezen belül is jelentős a Canon részesedése.

Minárovics Ákos, a Canon szervízvezetője kiemelte, hogy a vállalat szoftveres csapata folyamatos fejlesztéseket hajt végre, és saját belső projekteket is kidolgoznak, amelyek később külső ügyfelek számára is eladható termékké válnak.

A nyomtatás ma már az IT-infrastruktúra szerves részét képezi, és a Canon különös figyelmet fordít a legújabb protokollok használatára és többféle megoldás biztosítására a kibertámadások ellen. Minárovics Ákos hozzátette, hogy a vállalat folyamatosan vizsgálja, milyen biztonsági szintet kell elérniük, és ennek megfelelően alakítják ki a protokollokat és biztonsági szinteket.

A nyomtatókon keresztül történő hackertevékenységet titkosított winchesterekkel és zárt internetprotokollon történő kommunikációval próbálják megelőzni. A Canon belső fejlesztéseire is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy az ilyen incidenseket elkerüljék. Az értékesítési vezető szerint fontos, hogy a vállalatok olyan eszközökbe fektessenek, amelyek maximális biztonságot nyújtanak, mivel az IT-biztonsági betörések 27 százaléka a nyomtatóeszközökön keresztül történik.