Ukrán légierő csúcsfegyver bevetése: Orosz parancsnoki központ megsemmisítése

Az ukrán légierő a napokban nyugati gyártmányú csúcsfegyverekkel támadta meg az oroszok egyik parancsnoki állomását, amelyet súlyos bombatalálat ért Avgyijivka közelében.

Az ukrán légierő aránylag nagy veszteségek ellenére is rendelkezik még bevethető gépekkel, és a legutóbbi támadás során a nyugati szövetségesektől származó "okosbombákat" használtak fel. A támadásban részt vevő bombák között voltak a francia AASM és az amerikai JDAM típusú fegyverek is. Ezeket a bombákat valószínűleg Mig-29-es vadászgépekről dobták le, mivel az ukrán légierő által használt Szu-25-ös csatarepülőgépek hivatalosan nem alkalmasak ezeknek a fegyvereknek a szállítására, bár korábban már volt rá példa, hogy az ukránok módosították a szovjet gyártmányú gépeiket, hogy felszerelhessék őket nyugati fegyverekkel.

Az "okosbombák" a modern vadászbombázók alapvető fegyverzetéhez tartoznak, és képesek irányt változtatni kioldás után, siklórepüléssel közelítik meg a célpontot, és a francia AASM bombák esetében rakétás utánhajtással is rendelkeznek. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy a bombát hordozó repülőgépek a rövid-hatótávolságú légvédelmi rendszerek hatókörén kívül maradjanak.

A támadás pontos veszteségeiről Moszkva részéről egyelőre nincsenek információk.