Több mint száz gömbölyűfejű delfin rekedt Nyugat-Ausztráliában

Nyugat-Ausztrália állam egyik torkolatánál mintegy 140 gömbölyűfejű delfin vetődött a partra csütörtökön, a szakértők mentési kísérletei ellenére 26 állat elpusztult.

A gömbölyűfejű delfinek a Geographe-öbölben, a Toby Inletnél rekedtek meg, amely Dunsborough városának közelében található, egy turisták által kedvelt délnyugati régióban. A nyugat-ausztráliai biodiverzitásért és természetvédelemért felelős minisztérium közleménye szerint a partra vetett delfinek közül 26 nem élte túl a történteket.

Ez az esemény nem egyedi, hiszen tavaly júliusban is több mint 50 gömbölyűfejű delfin pusztult el hasonló körülmények között a nyugat-ausztráliai tengerparton. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem szerint ezek az állatok közösségben élnek, és ha egyikük bajba kerül, gyakran a többi is követi őt a partra. Az állam 1996-ban tapasztalta meg a legnagyobb számú partra sodródást Dunsborough közelében, amikor 320 gömbölyűfejű delfin vetődött partra.

A gömbölyűfejű delfinek, amelyeket más nyelvterületeken gyakran pilótabálnának is neveznek, a delfinek családjába tartoznak, de számos bálnára jellemző tulajdonsággal is rendelkeznek. Ezek a cetfélék általában 10-30 fős csoportokban élnek, de előfordul, hogy a nyílt vízen akár száznál is többen összegyűlnek. Aktív állatok, gyakran csapkodják a víz felszínét a farkukkal, és előszeretettel emelkednek ki a vízből. A hímek 10, a nőstények 6 éves korukban érik el az ivarérettséget, és az egész évben tartó párzási időszaknak köszönhetően rendszerint egy-másfél év után születik egy borjú.

A mentési munkálatok során tapasztalt személyzet, köztük vadvédelmi tisztek, tengerkutatók és állatorvosok csapata volt a helyszínen, és több mint 100 önkéntes is segített a delfinek vigasztalásában és abban, hogy biztosítsák számukra a lélegzést. A Facebookon közzétett képek tanúsága szerint hatalmas tömeg várta a mentőakció végét.

Kiemelt képünk illusztráció, az ABC TV Australia által készített felvétel egy tavaly júliusi, hasonló eseményről, amikor több mint 50 gömbölyűfejű delfin pusztult el a nyugat-ausztráliai Cheynes Beachnél.