Richter osztalékfizetési döntései

A Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése megszavazta az osztalékfizetési javaslatot, amely szerint a 2023-as üzleti év eredménye után az anyavállalat tulajdonosaira jutó, értékvesztéssel korrigált konszolidált adózott eredmény 46 százalékát fizetik ki osztalékként.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett információk alapján a kőbányai gyógyszergyártó cég 423 forint osztalékot fizet részvényenként, ami összesen 78,8 milliárd forintot tesz ki. A kifizetések június 13-án kezdődnek. Ezzel szemben a tavalyi évben a vállalat 390 forintot fizetett részvényenként osztalékként.

A közgyűlés elfogadta a Richter konszolidált beszámolóját, amely 1361,217 milliárd forint mérlegfőösszeget és 160,651 milliárd forint adózott eredményt mutat. Emellett egyedi beszámolót is elfogadtak, 1327,091 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 186,901 milliárd forint adózott eredménnyel.

A közgyűlés felhatalmazást adott az igazgatóságnak, hogy a következő 18 hónapban a társaság saját törzsrészvényeit vásárolhassa meg a tőzsdén vagy azon kívül, a jegyzett tőke 10 százalékáig, a tőzsdei ártól maximum +10 százalékos vagy -10 százalékos eltéréssel.

A saját részvények vásárlása a Richter stratégiai céljainak megvalósítását szolgálja, például felvásárlási ügyletekben fizetési eszközként történő felhasználás vagy a vállalat részvényalapú ösztönzési rendszereinek támogatása révén.

A Richter a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájába tartozik, részvényeik árfolyama az elmúlt évben 8010 és 9965 forint között mozgott.