Elképesztő: ezért ízlik jobban a bor a repülőn

Egészen döbbenetes, de tanulmányok kimutatták, hogy az ember íz-és szagérzékelését valóban befolyásolja a magasság, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért érzünk másként megszokott ízeket a repülőn, és miért ízlenek jobban egyes borok a levegőben, mint a földön.

A repülés hatására az ízérzékelésünk akár 30 százalékkal is csökkenhet, és a szaglásunk sem működik olyan hatékonyan, mint a földön, mivel a repülőgépben lévő alacsony páratartalom miatt a szaglórendszerünk nem kap elegendő nedvességet. Ezért a borok íze is megváltozhat, savasabbá és csersavasabbá válhatnak a magasban. Andrea Robinson, a Delta Air Lines mestersommelierje szerint a fanyar ízprofilú fehérborok és a magas tannintartalmú vörösborok nem a legjobb választások a magasban.

A sommelier-eknek ezért olyan gyümölcsös borokat kell választaniuk, amelyek alacsonyabb sav- és tannintartalommal rendelkeznek, hogy az ízek kiegyensúlyozottak maradjanak a repülés során. Robinson elmondása alapján ízteszteket végeznek a földön és a magasban egyaránt, hogy megtalálják azokat a borokat, amelyek jól teljesítenek ilyen körülmények között, és a megfelelő évjárat kiválasztása is kulcsfontosságú.

A légitársaságok számára további kihívást jelent, hogy miután kiválasztottak egy jól működő bort, biztosítaniuk kell a pincészetekkel való együttműködést, hogy elegendő üveg álljon rendelkezésre, hiszen a repülőgépeken évente több millió palack bort szolgálnak fel.

Az Index "Holnaptól" című sorozatában a folyadékbevitel fontosságát hangsúlyozza, kiemelve, hogy bár az alkoholfogyasztásban élen járunk, a vízivás nem az erősségünk. A megfelelő hidratáció elengedhetetlen a test egészséges működéséhez, és a folyadékszükségletet számos tényező befolyásolja, mint például az éghajlat, a külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás, az egészségi állapot, az életkor és az elfogyasztott étel sótartalma. A szakértők szerint óránként egy pohár víz fogyasztása lenne ideális, de a magyarok többsége nem tartja magát ehhez, és a vízfogyasztás az életkor előrehaladtával csökken. A dehidráció elkerülése érdekében érdemes a folyadékbevitelt levessel és magas folyadéktartalmú gyümölcsökkel kiegészíteni. A túlzott alkoholfogyasztás vízhajtó hatása miatt a fröccs lehet jó választás, mivel az kompenzálásképpen tartalmazza a vizet is.

: (Business Insider) : (Index - Holnaptól sorozat)