Több autós koccanás az M0-son és az MKIF új intézkedései

A Magyar Közút közösségi oldalán megosztott videóban látható, hogy hogyan alakul ki gyorsan több autós koccanás az M0-s autóúton. A felvételen jól megfigyelhető, hogy a figyelmetlenség milyen könnyen okozhat komoly forgalmi dugót.

Nem csak a fővárosi körgyűrűn, de talán ott a leggyakoribb, hogy a belső sávban araszoló forgalom egy hirtelen fékezésre több autós is késve reagál. Ezután kezdődik a láncreakció: mindenki egyre nagyobbat fékez, és a túl rövid követési távolságok miatt néhány sofőrnek már nem sikerül időben megállnia. A közösségi médiában közzétett képek tanulságosak lehetnek a járművezetők számára, hiszen rávilágítanak arra, hogy milyen fontos a megfelelő követési távolság megtartása és az előrelátó vezetés.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) kommunikációs igazgatója, Szimicsku László szerint 2022 szeptembere óta 38 baleset történt az üzemeltetett utakon, azaz kéthetente egy. Bár egyik baleset sem volt halálos kimenetelű, az autósok gyakran nem veszik figyelembe a KRESZ-táblák utasításait, és sok szabályt nem tartanak be, ami nagy sebességhez, figyelmetlenséghez és a követési távolság be nem tartásához vezet.

Az MKIF azonban nem várt trükkel sikerült megfékezni a száguldó sofőröket. Tavaly augusztusban kísérleti jelleggel az autóikra elől és hátul is kamerákat szereltek fel, melyet nagy, jól látható táblákon, a jogszabályoknak megfelelően jeleztek ki. Az eredmények drámaiak: a kamerás autók közül augusztus óta egy sem szenvedett balesetet. Ezért bővítették a bekamerázott autók számát, és a projektet a jövőben is folytatni fogják.

A közúti munkások testi épségéért folytatott kampányok ellenére sem a munkavégzésre figyelmeztető, sem a sebességcsökkentésre utasító táblák, sem a terelők, sem pedig a sztrádák feletti információs táblák nem segítettek abban, hogy kevesebb munkás sebesüljön meg. A 2000-es évek kezdete óta minden évben meghalt munkavégzés közben egy közutas, többen pedig súlyos, akár maradandó sérüléseket szenvedtek. Az új intézkedések remélhetőleg hozzájárulnak a közúti biztonság növeléséhez és a balesetek számának csökkentéséhez.