Ferenc pápa magyarul köszöntötte a zarándokokat és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozott

A Vatikánban Ferenc pápa magyarul üdvözölte az ezerötszáz fős Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait, és köszönetet mondott a magyaroknak az ukrajnai menekültek befogadásáért. Sulyok Tamás köztársasági elnök április 25-én találkozott a pápával, ahol személyes témákat is érintettek, és megáldotta az államfőt.

A csütörtöki vatikáni audiencián Ferenc pápa magyarul köszöntötte az ezerötszáz fős Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait. "Isten hozott" – mondta a pápa, kiemelve, hogy Magyarországra tett tavalyi látogatását hálával őrzi szívében, és hogy az apostoli útját "szívében hordozza hálával" .

Az egyházfő beszédében emlékeztetett a budapesti imádságra, ahol Európáért és a békéért fohászkodtak, nem pedig a háborúért. Hangsúlyozta, hogy egy reményteljes jövőt képzel el, amely bölcsőkkel, testvériséggel és nem sírokkal, falakkal van tele.

Ferenc pápa háláját fejezte ki a magyaroknak azért, hogy nyitott szívvel fogadják a háború elől menekülő ukrajnaiakat, és magyarul zárta beszédét: "Isten áldd meg a magyart!". Kijelentette, hogy a magyar közmondás "jobb adni, mint kapni" jól összefoglalja az evangéliumi tanítást.

Sulyok Tamás köztársasági elnök április 25-én, szinte napra pontosan két hónappal a megválasztása után látogatást tett Ferenc pápánál Vatikánvárosban. A köztársasági elnök a helyszínen magyar újságíróknak elmondta, hogy az egyházfővel a közösségekről, közösségeik jövőjéről beszélgettek, és Szent István egyik intelmét is idézték: „Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen”.

A találkozón Sulyok Tamás megkérdezte Ferenc pápát, hogy ajándékozza-e neki ezt az intelmet, hogy mint mottót használhassa, mire a pápa nagy örömmel neki adta.

A Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjainak köszöntése mellett Ferenc pápa találkozót is tervezett Sulyok Tamással. A köztársasági elnök csütörtökön ott volt a vatikáni audienciateremben, ahol a pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklatra érkezett magyarokat fogadta, majd jelen volt a zarándoklatot lezáró misén a Szent Péter-bazilikában.

A találkozó gyorsnak tűnhet, tekintettel arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnökként majdnem négy hónapot várt, hogy találkozhasson a pápával, bár miniszterként már korábban is találkozott vele. Novák meghívta a pápát Magyarországra, ami 2023 tavaszán valósult meg, és az év augusztusában ismét a Vatikánba látogatott.

A magyar államfő és a katolikus egyház vezetőjének találkozói rendszeresek, minden év áprilisában és augusztusában ülnek össze az aktualitások megvitatására.

Ferenc pápa az audiencia végén külön köszöntött egy ötvenfős csoportot, amelynek tagjaival kezet fogott. Közöttük voltak a Rómában tanuló magyar papnövendékek, a Pápai Magyar Intézet papnövendékei, a Collegium Germanicum-Hungaricum és a római Görög Kollégium magyar hallgatói.

A pápához járultak a magyarországi szemináriumok papszentelés előtt álló diakónusai, valamint a Béres család tagjai és Szaplonczay Máté, a londoni görögkatolikus parókia vezetője családja kíséretében. Kerekesszékkel körbejárta az audienciatermet majdnem egyenként köszöntve a résztvevőket.

Sulyok Tamás három ajándékkal is készült Ferenc pápa számára, amelyeket különleges díszdobozban szállítanak, hogy megóvják őket a sérülésektől. Ezek között volt egy Képes Krónika díszmásolati példánya, egy matyó hímzéssel ellátott oltárterítő, valamint egy húsvéti hímes tojás, amely a feltámadás, az újjászületés és a termékenység szimbólumaként számon tartott. Továbbá Sulyok Tamás a Szent István király intelmei Imre herceghez című kötetet is átadta Ferenc pápának, mivel az egyházfő múlt évi magyarországi látogatásakor említette, hogy a könyvtárában nincs meg ez a kiadvány.

A köztársasági elnök pénteken Fra John Dunlappal, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterével folytat majd megbeszélést. Emellett részt vesz egy magyar nyelvű szentmisén is, amit Erdő Péter bíboros celebrál.