Elhunyt András Ferenc, a magyar filmrendező

81 éves korában meghalt András Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Neve olyan jelentős filmekhez kötődik, mint a Veri az ördög a feleségét és a Dögkeselyű. Halálának hírét a Magyar Filmakadémia jelentette be, és a közösségi médiában "Isten veled, Feri!" üzenettel búcsúztak tőle.

András Ferenc 1942. november 24-én született Budapesten, gyermekkorát a Balaton-felvidéken, Sümeg városában töltötte, amelynek vidéke gyakran megjelenik műveiben. Pályafutása kezdetén gyári segéd- és betanított munkásként dolgozott, de már fiatalon a televízió és a filmgyártás világába került, ahol először rendezőasszisztensként tevékenykedett. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1973-ban szerzett rendezői diplomát, majd a Balázs Béla Stúdióban kezdett el dolgozni, ahol Dózsa népe című rövidfilmjét rendezte. Első nagyjátékfilmjét, a Veri az ördög a feleségét-et rendkívül szűkös anyagi körülmények között, például korlátozott nyersanyag-mennyiséggel készítette el.

A hatvanas években András Ferenc az értelmiségiek és művészek közösségébe került, és politikai állásfoglalása miatt – a csehszlovákiai diktatúra elleni Demokratikus Charta aláírása után – több éves forgatási tilalom sújtotta. A nyolcvanas években azonban újra aktívvá vált, és olyan sikeres filmeket rendezett, mint a Cserhalmi Györggyel főszereplő Dögkeselyű. Ebben az időszakban a MAFILM színésztársulatát vezette, később pedig a Dialóg Filmstúdió élén állt. Producerként is kiválóan helytállt, 1991-től ebben a szerepkörben is tevékenykedett, és 1998-tól a Duna TV szinkronműhelyének vezetésével bízták meg. Írótársával, Munkácsi Miklóssal elkészítette az első filmje folytatásának szánt Még mindig veri az ördög a feleségét című forgatókönyvet, de a kivitelezésre már nem került sor.

Alkotásaival számos hazai és nemzetközi filmdíjat nyert el, és 2013–2024 között a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt. András Ferenc halálával a magyar filmvilág egyik meghatározó alakját veszítette el. A Dögkeselyű a Berlinalén Arany Medve-díjra jelölték, és megkapta a közönségdíjat, közel hatvan országban mutatták be a filmet. 2021-ben az SZFE-n filmrendező osztályt vállalt, ahol a következő generációkat tanította.