Karácsony Gergelyt támogatják a budapesti diákszervezetek

A főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyt támogatják az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF) és a Fridays For Future Magyarország, amint azt közös sajtótájékoztatójukon bejelentették.

Az ADOM Diákmozgalom, az EDF és a Fridays For Future Magyarország a közelmúltban egyeztettek Vitézy Dáviddal és Karácsony Gergellyel, majd a tagság szavazásával döntöttek a támogatásról, ahol a jelenlegi főpolgármester a voksok 73 százalékát szerezte meg.

A három diákszervezet április elején mutatta be közös programjukat, amely a fiatalok érdekeit és a fenntarthatóságot helyezi előtérbe. A program szerint minden kerületben egy-egy polgármester-jelöltet fognak támogatni az önkormányzati választáson, feltéve, hogy az illető vállalja a program megvalósítását. A főpolgármester-jelöltekkel kapcsolatban is hasonló elvárásokat támasztanak, és a jelek szerint Karácsony Gergely vállalkozott erre, tekintve, hogy a szervezetek támogatásánál ezt a szempontot vették alapul.

A diákszervezetek által kidolgozott programcsomagban számos javaslat szerepel, többek között a fiatalok mentális egészségének támogatása, a közétkeztetés minőségének javítása, több diákkedvezmény bevezetése a fővárosi kulturális és rekreációs intézményekben, valamint művészeti és továbbtanulási pályázati lehetőségek biztosítása. A kerületek felé is megfogalmaztak elvárásokat, mint például ingyenesen látogatható közösségi terek kialakítása, a tömegsportot elősegítő sportpályák létrehozása, az iskolák környezetének javítása és biztonságosabbá tétele. Emellett javaslatot tettek a Budapesti Diákönkormányzat létrehozására is.