A Semmelweis Egyetem szóbeli felvételijén felmerült kérdések körüli botrány

A Semmelweis Egyetem szóbeli felvételijén több diák is kifogásolt kérdésekkel találkozott, többek között egy diáktól a testtömegét is megkérdezték, és személyes, illetve vallási kérdések is felmerültek.

Április közepén a Semmelweis Egyetemen lezajlott szóbeli felvételi során a diákoknak számos feladatot kellett teljesíteniük, többek között önéletrajzot, motivációs levelet és tanári ajánlást kellett bemutatniuk, valamint 37 kisfilmet és egyetemi oktatóvideót kellett megtekinteniük. Ezenkívül egy szituációs feladatsort is meg kellett oldaniuk, amelynek célja a személyiségük és problémamegoldó képességük elemzése volt.

Egy gimnazista lány az Eduline-nak elmondta, hogy a szóbeli beszélgetés során úgy érezte, egy idősebb bizottsági tag mindenbe bele akart kötni. A beszélgetés során az amerikai egészségbiztosítási rendszerről is szó esett, amire a diák nem készült fel. A bizottsági tag arra ösztönözte, hogy gondolkozzon és tippeljen, majd a diabétesz témakörében feltette neki a kérdést, hogy „maga egyébként hány kiló?”. A lány nem kívánta megadni a súlyát, mire a férfi megjegyezte, hogy túlsúlyosnak tűnik.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott matematika-kémia szakos Palya Tamás is megosztott egy bejegyzést, amelyben arról számolt be, hogy több diák is panaszkodott neki a Semmelweis szóbeli felvételijén tapasztaltakról. Egyiküknek például azt kérdezték, van-e barátja, míg egy másik, iszlám vallású diákot a palesztin-izraeli konfliktusról faggattak.

Palya Tamás az Eduline-nak beszámolt arról is, hogy posztja óta több diák is felkereste, köztük egy olyan érintett, aki egy szituációs feladatot kapott, amelyben arra kellett válaszolnia, mit tenne, ha férfiorvosként egy fiatal lány hallgatója feljöhetne-e a lakására. A diák határozott nemmel válaszolt, mire a bizottság megjegyezte, hogy a régi időkben ez nem feltétlenül illett volna a normákba, de manapság talán már igen.

Az Eduline megkereste a Semmelweis Egyetemet, ahol megerősítették, hogy a felvételi alatt két bizottsági tag is panaszt tett a bizottsági elnök kritikus megnyilvánulásai miatt. A vizsgálatot követően az érintett vizsgaelnök eredményeit kizárták, és az érintett diákok felvételi pontszámát a másik két tag véleménye alapján állapították meg.

Az Eduline szerdán számolt be arról, hogy az egyetemek szóbeli beszélgetésre is behívhatják a diákokat, akik erre 50 intézményi pontot kaphatnak. A Semmelweis Egyetem esetében azonban csak egyetlen bizottság két tagjától érkezett panasz az elnök túl kritikus megnyilvánulásai miatt. A többi (92) bizottságnál nem volt probléma, panasz.

Átlagosan 42 pontot kaptak a felvételizők, és elenyésző volt az alacsony pontszám. Voltak, akik a tanulás mellett sportban, zenében, korábbi munkatapasztalataik révén, vagy a nyelvismeretük tekintetében nyújtottak kimagasló teljesítményt.

Merkely Béla rektor abszolút pozitív élményeket szerzett a szóbeliken, legalább másfél évfolyamnyi tehetséges fiatalt látott. A rektor szerint a bizottságoknak arra kellett ügyelniük, hogy csak a valóban kiemelkedő képességűek 40 pontnál többet kapjanak. Hozzátette, hogy a tapasztalatokat beépítik a következő évi szóbeli felvételibe.

Az oktatási rektorhelyettes szintén arról beszélt, hogy a beszélgetések az egyetemi bizottságok tagjaiban és a felvételizőkben is pozitív élményt hagytak. A Magatartástudományi Intézet igazgatója állított össze egy olyan szituációs feladatsort a felvételire, amelyben megmutatkozik a diákok személyisége, problémamegoldó képessége is. Az egyetem most azon dolgozik, hogy kielemezzék az idei felvételi beszélgetéseket, hogy a tapasztalatokat beépíthessék a következő évi felvételibe.