A kommunista titkosszolgálat és az ikebana szakkör

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által közzétett ügynöki beszámoló szerint a kommunista titkosszolgálat gyanakvó szemmel nézte az ikebana szakköröket, és Kereszty Kornélt, a foglalkozások vezetőjét.

Az 1976-os jelentés egy angyalföldi ikebana szakkörről számolt be, ahol Kereszty Kornél előadásai a jelentést író ügynök szerint nehezen követhetőek voltak. Az ügynök szerint Kereszty "spontán módon" próbálta kifejezni az ikebana alkotással kapcsolatos vizuális szemléletét, ami gyakran groteszk és érthetetlen mondatokhoz vezetett.

A szakkör tagjai azonban tisztelettel és elismeréssel hallgatták Keresztyt, ami az ügynök jelentésében is megjelent. Az állambiztonsági tiszt, aki a jelentést értékelte, megbízhatónak és operatív szempontból értékesnek találta az információkat. Keresztyt előzetesen ellenőrizték, de bűncselekmény hiányában az ellenőrzést lezárták, és a kiszorítását tervezték a Dagály utcai ifjúsági házból.

A titkosszolgálatot valószínűleg nem maga az ikebana, hanem az önszerveződő csoportok jelentették fenyegetésnek, amelyek a párt keretein kívül működtek. A virágkötészeten kívül ezek a struktúrák más tevékenységekre is használhatóak lettek volna.

Kereszty Kornél végül nem szenvedett komoly következményeket. Bár kiszorították a Dagály utcai ifjúsági házból, később az állambiztonság úgy döntött, hogy leállítják az üldözését. Ezt támasztja alá, hogy 1979-ben már Óbudán vezetett hasonló foglalkozásokat, és 1984-ben megjelent az első könyve a virágrendezésről.