Az oroszok előnye Ukrajnában hamarosan elfogyhat: a nyugati hadiipar felpörgetésével

Az ukrajnai konfliktus óta folyamatosan napirenden van a nyugati hadiipar kapacitásának kérdése, amely eddig nem volt képes felvenni a versenyt az orosz termeléssel, különösen a tüzérségi lőszerek terén. A Defense One értesülései szerint azonban a helyzet hamarosan megváltozhat, mivel az Egyesült Államok jelentősen növelni fogja a 155 mm-es tüzérségi lőszerek gyártását.

Az amerikai vezérkari főnök helyettese bejelentette, hogy az Egyesült Államok hamarosan háromszorosára fogja növelni a kritikus fontosságúnak számító 155 mm-es tüzérségi lőszerek gyártási kapacitásait. Jelenleg a havi gyártási mennyiség körülbelül 30 ezer darab, de a tervek szerint ez a szám a jövő nyárra elérheti a 100 ezret.

A hadsereg tisztségviselői szerint a kapacitásbővítés az ukrajnai segélycsomag megszavazásától is függött. Az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött közel 61 milliárd dolláros segélycsomag lőszereket is tartalmaz, ami ösztönzőleg hatott a gyártókra a fejlesztések elindításához. A meglévő gyártósorok bővítése mellett új gyártókapacitásokat is terveznek létrehozni Arkansasban, Kansasban és Texasban. Európában a magánvállalatok irányítják a 155 mm-es lőszerek gyártását, míg az Egyesült Államokban ez a hadsereg feladata.

Rusztem Umerov, az ukrán védelmi miniszter szerint Ukrajnának sürgősen szüksége van a lőszerekre, mivel napi 2 ezer darabot használnak fel, míg az oroszok ennek háromszorosát lőhetik ki. A gyártási kapacitás növelésével Ukrajna számára reális lehetőség nyílhat a hátrány ledolgozására a közeljövőben. Addig is viszont számolni kell azzal, hogy az oroszok előnyben maradhatnak ezen a kritikus területen, ami további területnyereségeket is eredményezhet számukra.