Ádám Zoltán független jelöltként indul az önkormányzati választáson

Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetemről tavaly kirúgott docens, független képviselőjelöltként indul a XIII. kerületi önkormányzati választáson.

Ádám Zoltán, aki tavaly októberben veszítette el állását a Budapesti Corvinus Egyetemen, most független jelöltként készül megmérettetni magát a XIII. kerület újlipótvárosi 2. választókerületében az önkormányzati választáson. A docens szerint eljött a változás ideje, és szeretne kihívót állítani a kerület 22 éve hivatalban lévő képviselőjének, Magos Péternek, akivel állítása szerint 2008 óta, azaz amióta a választókerületben él, egyszer sem találkozott.

A döntését hosszas gondolkodás előzte meg, és közleményében kiemelte, hogy helyben is szükség van a friss szemléletre és az új képviseletre. Az is kiderült, hogy Ádám Zoltán januárban a IX. kerületi polgármester, Baranyi Krisztina főtanácsadójaként kezdett dolgozni, amiért havi bruttó 850 ezer forintos díjazást kap.

Az egyetemi docens munkaviszonya a Corvinus Egyetemmel egy vizsgabotrány nyomán szakadt meg, amely során egy diákot részesítettek előnyben, mivel a diák családja jelentős nyomást gyakorolt az oktatókra. Ádám Zoltán az elbocsátása után munkaügyi pert indított az egyetem ellen.

A XIII. kerület 2. egyéni választókerületének jelenlegi képviselője Magos Péter, akit 2019-ben négy párt (MSZP, DK, Párbeszéd, Momentum) támogatásával választottak újra, a szavazatok 76 százalékával. Idén Ádám Zoltán mellett Magos Péter ismét indul, és a kormánypárt jelöltje Pete Tamás lesz. További jelöltek is vannak az LMP, a Mi Hazánk és az MSZP részéről.

Ádám Zoltán bemutatkozása szerint 1971-ben született Balassagyarmaton, feleségével és két felnőtt gyerekével 2008 óta lakik Budapest XIII. kerületében, Újlipótvárosban. Közgazdász végzettséggel rendelkezik, doktorátusát a Debreceni Egyetemen szerezte 2015-ben.

A kampányindító esemény április 25-én, csütörtökön délután 5-től a „Gaby’s-ban (Katona József utca 41.)” lesz megtartva, ahol Csáki Judittal beszélget a képviselő-jelölt.

Ádám Zoltán a Corvinus Egyetemen 2016–2023 között oktatóként dolgozott, 2020 és 2022 között vezette a Gazdaságpolitika és Munkagazdaságtan Tanszéket. 2023 októberében azonnali hatályú, rendkívüli felmondással bocsátották el az egyetemről, miután az év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett három magasrangú egyetemi vezető, a rektor és két dékán ellen.

Az ügy újabb fordulata volt, hogy a Szabó Lajos – jelenleg már megbízott rektor – által kezdeményezett szabálytalansági eljárás kifutása az lett, hogy Ádám Zoltán munkaviszonyát azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntették. Az első perfelvételi tárgyalást Ádám Zoltán perében februárban tartották, ahol kiderült, hogy a felek nem tudtak megegyezni, így biztosan folytatódik az ügy a bíróságon.