A természet egyik csodája: az embrionális diapauza megfejtése

Kínai tudósok úttörő felfedezést tettek, amely lehetővé teszi az emlősök embrióinak fejlődésének átmeneti felfüggesztését, ami új távlatokat nyithat a rákkezelések és a meddőség terápiájában.

Az embrionális diapauza, amely a terhesség korai szakaszában jelentkezik, akkor fordul elő, amikor a megtermékenyített petesejt még csak egy osztódó sejtgolyó, a blasztocisztás stádiumban van. Ha az embrió úgy érzékeli, hogy nem áll rendelkezésre elegendő tápanyag, képes felfüggeszteni a fejlődését, hogy később folytathassa azt.

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói vizsgálták ezt a jelenséget, mivel a diapauza mechanizmusa fontos lehet a meddőség és a daganatos megbetegedések kezelésében. Egyes rákos sejtek hasonló nyugalmi állapotba kerülhetnek, ami a kezelések hatékonyságát befolyásolhatja.

A kutatók alultáplált és jól táplált egereket vizsgáltak a blasztocisztás szakaszban. Az alultáplált csoport embriói nem ágyazódtak be a méhbe, hanem várakoztak. Amikor ezeket az embriókat egy egészségesebb anyaegérbe ültették át, a fejlődés folytatódott.

A kutatás során az egérembriókat különböző tápanyagokat tartalmazó edényekben nevelték, és megfigyelték, hogy a fejlődés akkor állt meg, amikor az embriók nem jutottak fehérjéhez és szénhidráthoz. Jelenleg még nem ismert, hogy meddig maradhatnak az embriók ebben a kikapcsolt állapotban.

Csiang Szun, a kutatás vezetője szerint a felfedezés segíthet a meddőség kezelésében. Az embriók mélyhűtése jelenleg is alkalmazott technológia, de még nincs konszenzus arról, hogy mikor lehet őket felébreszteni és beültetni a méhbe. A hagyományos fagyasztott embriótranszfer növelheti a terhesség alatti problémák kockázatát, ezért alternatív módszerek kidolgozása szükséges az embriók megőrzésére.

Szun hozzátette, hogy a kemoterápiás kezelés után életben maradt rákos sejtek is hasonlóan kikapcsolnak, mint az embriók diapauza állapotában. A környezeti faktorok megértése, amelyek ezt a folyamatot előidézik, elősegítheti a jövőbeni kezelések hatékonyságát.