A Google Gemini App valós idejű válaszokat kínál és figyelmeztet a biztonsági kockázatokra

A telefonos alkalmazások válaszideje kulcsfontosságú, és a Google ezt figyelembe véve vezeti be a valós idejű válaszokat a Gemini Android-alkalmazásban. Ez a fejlesztés a piaci versenyben, ahol az AI-chatbotok közötti harc folyamatos, egy új szabvánnyá válhat.

A felhasználók nem kényszerülnek többé arra, hogy három-öt másodpercet várjanak a Google chatbot válaszára. Hamarosan megtekinthetik a szöveget már annak "megírása" közben is, ami jelentősen felgyorsíthatja a kommunikációt – tájékoztat az ExtremeTech.

Azonban a ThreatFabric biztonsági kutatói által felfedezett új, Brokewell nevű androidos banki trójai vírus rávilágít arra, hogy a gyors és kényelmes kommunikáció mellett a biztonság is kiemelt fontosságú. A vírus egy hamis Google Chrome-frissítésen keresztül települ a telefonra, és képes rögzíteni a készüléken szinte minden tevékenységet, beleértve a billentyűleütéseket és a képernyőn megjelenített információkat is.

A rosszindulatú program nem csak banki alkalmazások felületét másolja, hanem aktív fejlesztés alatt áll, ami azt jelenti, hogy kiterjedt eszközátvételi és távirányítási képességekkel rendelkezik. A vírus képes a netes sütik begyűjtésére, valamint rálát az értesítéseinkre, beszélgetéseinkre, ujjmozdulatainkra és a hívásnaplónkra is. Továbbá be tudja mérni az eszköz fizikai helyét, a hardveres és szoftveres paramétereit, és képes aktiválni a mobil mikrofonját hangrögzítés céljából.

A csalók valós időben láthatják az eszköz képernyőjét, távoli kattintást és lapozást tudnak végrehajtani, kezelni tudják a billentyűzetet, és még a fényerőt és a hangerőt is tekegetni tudják. A Brokewell mögött álló fejlesztő egy magát Baron Sameditnek nevező magánszemély, aki egy Brokewell Android Loader nevű eszköz kifejlesztéséért felelős. A vírus képes megkerülni a Google által az Android 13-ban és újabb verziókban bevezetett korlátozásokat.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy csak hivatalos úton töltsenek le fájlokat és alkalmazásokat, mivel a fekete piacon nagy a kereslet az ilyen alkalmazásokra, amelyek lehetővé teszik a csalók számára, hogy az áldozat eszközéről hajtsák végre a csalást, így elkerülve a lebukást. A Google Gemini alkalmazásának fejlesztése során tehát nem csak a felhasználói élmény, hanem a biztonsági szempontok is kiemelt figyelmet érdemelnek.