A Pénzügyminisztérium újjáépítése a Várban: 61 milliárd forint felett

A Budai Várban található, a Mátyás-templom melletti egykori pénzügyminisztériumi épület rekonstrukciójának költségei már meghaladták a nettó 61 milliárd forintot. A projektet a WHB Kft. és a Garage Kft. végzi, amelyek 2018 óta dolgoznak a helyszínen, és 2021-ben nyerték el a teljes épület rekonstrukciójára kiírt tendert nettó 54 milliárd forintos ajánlattal.

Az ingatlan, amely a Szentháromság tér 6. szám alatt található, 1904-ben épült az akkori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium számára, de a II. világháborúban súlyosan megsérült. A Fidesz-kormány döntése értelmében a Pénzügyminisztériumot visszaköltöztetik az eredeti helyére, Fellner Sándor tervei alapján rekonstruálva az épületet.

A PM-Tér6 Kft. által koordinált projekt keretében a WHB és a Garage Kft. 2018-ban 9,8 milliárd, majd 2019-ben további 7,2 milliárd forintos keretmegállapodást kötött. A munkálatok során többek között négy műemléki termet állítottak helyre 2 milliárd forintért.

A projekt költségei azonban az elmúlt években többször is növekedtek. 2021 decemberében 388 millió forinttal, 2022 őszén 1,7 milliárd forinttal, majd 2023 nyarán további 4,4 milliárd forinttal emelkedtek a költségek. Az emelkedés oka többek között az volt, hogy a kivitelezők kapták meg az épület bebútorzását és az audiovizuális technika felszerelését is, valamint az Államadósság Kezelő Központ is az ingatlanba költözik.

A legutóbbi költségnövekedés 2023 márciusában történt, amikor is 349 millió forinttal drágult a projekt, így a végösszeg meghaladta a nettó 61,2 milliárd forintot. Az épületnek 2024. május 6-ig kell teljesen elkészülnie, mivel Magyarország 2024. július 1-től tölti be az EU Tanácsának elnökségét, és az épületet kijelölték az elnökséggel kapcsolatos rendezvények helyszínének.

A munkálatok során a műemléki védettségű épületszárnyak felújítása, a középkori eredetű Fortuna épület felújítása, valamint egy új épületszárny beépítése is megtörténik, összesen bruttó 44 744 m² szintterületen. Az épületben kialakításra kerül egy "NATO" helyiség is, amely valószínűleg egy lehallgatásbiztos szobát jelent.

A PM-Tér6 Kft. honlapján és Youtube-csatornáján közzétett információk szerint az épület közmű-munkálatai már elvégezve, a főhomlokzati tornyok elkészültek, és a belső munkálatok is jól haladnak. Az épület rekonstrukciójára korábban a ZÁÉV is jelentkezett nettó 57 milliárd forintos ajánlattal, de végül a WHB és a Garage párosa nyerte el a tendert olcsóbb, nettó 54 milliárdos ajánlatukkal.

A legújabb változtatások oka az, hogy az épület jövőbeli használói részéről „műszaki tartalom változásokat eredményező igények merültek fel”.

Erdélyi Katalin