A BUX csökkenése és a Richter osztalékfizetése

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX csütörtökön 247,29 ponttal, 0,37 százalékkal csökkent, így 66 129,26 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 20,8 milliárd forintot tett ki, és a vezető részvények többsége gyengült a Mol kivételével az előző napi záráshoz képest.

Czibere Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint az index az erős délelőttöt követően délutánra mínuszba fordult, ami a kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adatokra érkező reakcióként értelmezhető, hiszen a főbb európai tőzsdék is hasonlóan eséssel reagáltak.

A vezető magyar részvények közül az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is veszteséggel zárt, utóbbi esetében a jelentős gyengülés technikai okokra vezethető vissza, mivel az osztalék levonása történt meg a részvényeken. A Richter esetében az osztalékfizetési javaslat elfogadása is befolyásolhatta az árfolyamot, hiszen a társaság éves közgyűlése megszavazta az igazgatóság javaslatát, amely szerint a 2023-as üzleti év eredménye után 423 forint osztalékot fizetnek részvényenként, ami a tavalyi 390 forintos osztalékhoz képest emelkedést jelent.

  • A Mol részvényei 2 forinttal, 0,07 százalékkal erősödtek, 2998 forintra, 1,3 milliárd forintos forgalom mellett.
  • Az OTP részvények ára 135 forinttal, 0,78 százalékkal csökkent, 17 230 forintra, a forgalom 5,5 milliárd forintot ért el.
  • A Magyar Telekom árfolyama 40 forinttal, 4,25 százalékkal esett vissza, 902 forintra, 831,2 millió forintos forgalommal.
  • A Richter részvények 25 forinttal, 0,27 százalékkal gyengültek, 9075 forintra, a forgalom 2,6 milliárd forint volt. A Richter a BÉT prémium kategóriás kibocsátója, árfolyamuk egy éven belül 8010 és 9965 forint között változott.

A kis és közepes vállalatokat tömörítő BUMIX index 6044,22 ponton zárt, ami 34,55 pontos, 0,57 százalékos csökkenést jelent a szerdai záráshoz képest. A Richter közgyűlése elfogadta a társaság konszolidált és egyedi beszámolóját, valamint felhatalmazást adott az igazgatóságnak a saját törzsrészvények vásárlására, amely a társaság stratégiai céljait szolgálja, így például felvásárlási ügyletekben és részvényalapú ösztönzési rendszerekben való felhasználásra. Az osztalékfizetési összeg 78,8 milliárd forint, a kifizetés június 13-án kezdődik. A közgyűlésen újra felhatalmazták az igazgatóságot saját részvények vásárlására, amelynek keretében a következő másfél évben a Richter felvásárolhatja saját részvényeinek akár 10 százalékát, vagyis körülbelül 18,6 millió részvényt. Ez a lépés két célt szolgál: egyrészt lehetővé teszi, hogy a társaság pénz helyett saját részvényekkel fizessen, ha más céget vásárol meg, másrészt a munkavállalók részvényben kapjanak jutalmat. A Richter már tavaly is felvásárolt több mint 3 millió saját részvényt, amivel jelentősen felnyomták a cég árát, és a mostani programmal folytatnák a tavaly elindított folyamatot. Egy ilyen sajátrészvény-felvásárlást a Magyar Nemzeti Banknak is jóvá kell hagynia.