Vitézy Dávid: Karácsony Gergely sok százezer embert küldött el a fenébe

Vitézy Dávid, a főpolgármester-jelölt, kedden Facebookon reagált Karácsony Gergely főpolgármester BKK-rendészettel kapcsolatos megjegyzésére, amelyet egy konferencián tett. Vitézy szerint Karácsony nem őt, hanem a tömegközlekedést használó budapestieket küldte el a fenébe.

A Republikon Intézet által szervezett konferencián Karácsony Gergely a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó javaslatot értékelve azt mondta: "Amikor azt mondja Vitézy Dávid, hogy a közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló, akkor én elküldöm a fenébe." Vitézy Dávid ezt követően Facebookon fejtette ki álláspontját, miszerint a főpolgármester valójában a budapesti tömegközlekedést naponta használó sok százezer embert küldte el a fenébe, akik rendezett és tiszta viszonyokat szeretnének a járatokon.

Vitézy Dávid kiemelte, hogy Budapesten a szolidaritás mindenkinek jár, nemcsak a hajléktalanoknak, hanem a busz- és villamosvezetőknek, a takarítóknak, az utasoknak és a szülőknek is, akik aggódnak gyerekeik biztonságáért. Hozzátette, hogy a segítségnek a szociális ellátórendszerben vagy addiktológiai intézményekben van helye, nem pedig a járatok ülésein.

A főpolgármester-jelölt szerint egy friss kutatás alapján a fővárosiak 83 százaléka támogatja a BKK rendészetet, és minden budapesti megérdemli a tiszta és biztonságos utazási körülményeket.

Programbemutatás

Április 19-én Vitézy Dávid bemutatta 101 pontból álló programját, amelyben szerepel a BKK-rendészet létrehozása is. Elmondása szerint a közösségi közlekedési járműveken átlagosan 60-70 incidens történik havonta, és a lakosok 83 százaléka ért egyet a rendészet létrehozásával. Vitézy szerint a közösségi közlekedésre figyelő rendészeti szolgálat a legtöbb európai nagyvárosban működik, és például Stockholmban az appon keresztül lehet rendészeti segítséget hívni.

A főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, hogy a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló, koldusbandák munkahelye vagy zaklatók szabad terepe. A múlt pénteki programbemutatóján ígéretet tett a panelrehabilitációra, az épített örökség megóvására, és egy szolgálati bérlakásprogram indítására, amely keretében 10 ezer új szolgálati és bérlakást építenének a következő ciklusban.

Vitézy Dávid a közösségi közlekedés fájdalompontjainak nevezte a rossz állapotú közlekedési csomópontokat, amelyeket megújítana, és ígéretet tett további villamoshálózat-fejlesztésekre, új villamostenderek indítására, valamint arra, hogy minden második villamos akadálymentes lesz. A HÉV-ek fejlesztését is kiemelte, amelynek részeként járműcserét sürget. A buszhálózaton 24 órás üzemet vezetne be, és öt éven belül a buszflotta harmadát elektromossá tenné, valamint új expressz buszhálózatot alakítana ki. A kerékpáros-közlekedés egyes elemeit felülvizsgálná, a Bubit pedig kiterjesztené a külső városrészekre is. Az egységes parkolási rendszer bevezetését is tervezi, amelyet jelenleg magánszolgáltatók végzik.