Tarr Zoltán kirúgásának háttere

Tarr Zoltán, aki egy Kossuth téri tüntetésen felszólalt, indoklás nélkül távozott a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményétől, a Neumann János Nonprofit Kft-től.

A református lelkész, Tarr Zoltán kirúgása után az LMP-s Keresztes László Lóránt érdeklődött a minisztériumnál a döntés okai felől. Fónagy János államtitkár válaszában csupán annyit közölt, hogy Tarr Zoltán próbaidejét töltötte, és ilyenkor a munkaviszony megszüntetése nem igényel indoklást sem a munkavállaló, sem a munkáltató részéről, hozzátéve, hogy a munkáltató nem tartotta szükségesnek a jogviszony fenntartását.

Menczer Tamás, a Fidesz szóvivője, ennél egyértelműbb álláspontot képviselt. Kijelentette, hogy helyénvalónak tartja Tarr Zoltán elbocsátását, mivel szerinte nem kellene a kormánynak olyan személyben megbíznia, aki ellene van. Tarr korábban azt mondta, tisztességgel dolgozott, szakmai kifogás nem volt a munkájával szemben, az utolsó beszélgetésen sem volt ilyesmiről szó, ezért úgy gondolja, a tüntetésen elmondott beszéde volt az ok az eltávolítására.

Tarr Zoltán április 6-án felszólalt Magyar Péter tüntetésén a Kossuth téren, majd két nap múlva kirúgták munkahelyéről. A lelkész digitalizációs technológiai témákkal foglalkozott a vállalatnál, és feladatai közé tartozott közvetlen uniós források felkutatása és szakmai háttéranyagok készítése. Szerinte a munkájának nem volt bizalmi eleme, és kollégáival együtt készített olyan szakmai anyagokat, amiket felhasználtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szövegeihez is.

Tarr Zoltán szerint kirúgása mögött talán Balog Zoltán állhat, miután a kegyelmi ügy kirobbanása után ő kritikát fogalmazott meg a református püspökkel szemben. Tarr állítása szerint már egy korábbi interjú megjelenése után informálisan figyelmeztették, és úgy véli, hogy Balog püspök befolyása érvényesülhetett az esetében.

A Tisza Párt felkérte Tarr Zoltánt, hogy legyen az európai parlamenti képviselőjelöltje a június 9-i választáson. A Tisza Párt EP-listájának harmadik helyén szerepel, és a felmérések szerint nagy eséllyel ő is kijuthat Brüsszelbe, júniustól EP-képviselőként folytathatja. Tarr munkaügyi pert fontolgat a kirúgása miatt.