Közös barátunk: Rejtélyek és szenvedélyek a Temze partján

A BBC minisorozata, a Közös barátunk, Charles Dickens kevésbé ismert regényének izgalmas adaptációja, mely szerda esténként a Duna tévén követhető nyomon.

A történet középpontjában álló Bella Wilfer és Lizzie Hexam karakterei a kicsinyesség és báj, illetve az idealizált elegancia megtestesítői. A rejtélyes Mr. Rokesmith és az önpusztító Eugene Wrayburn, valamint a bizonytalanság és büszkeség által tönkretett Mr. Headstone személyében további összetett figurák elevenednek meg a képernyőn. A sorozat Londonban játszódik az 1860-as években, ahol egy halottat húznak ki a Temzéből, aki rablógyilkosság áldozata lehetett. Az elhunyt John Hammond, aki dél-afrikai Fokvárosból tért haza, hogy átvegye örökségét, de halála miatt a vagyon egy cseléd, Boffin kezébe kerül.

A meggazdagodott Boffin házaspár, akik gyermektelenek és jólelkűek, felajánlják Bellának, hogy költözzön hozzájuk, és szinte családtagként kezelik. Bellának azonban más tervei vannak: gazdag házasságot szeretne, ám zavarba ejti, hogy a Boffin család új titkára, John Rokesmith szerelmes lesz belé. Közben Lizzie Hexam, akit a Harmon gyilkosságával gyanúsítanak, két férfi udvarlásának tárgya lesz: az egyik Bradley Headstone, aki Charles tanára és kisebbségi komplexussal küzd, a másik pedig a szélhámos ügyvéd, Eugene Wrayburn.

A sorozat 1998-as BBC adaptációja Dickens művének igényes feldolgozása, amely a romantikát keveri a drámával, a szenvedélyt a megszállottsággal. A kor hiteles atmoszférája, a díszletek és jelmezek lenyűgözőek, a nyomornegyedektől a gazdagok kastélyáig terjednek, és a karakterek élettel teliek.

A szereplőgárda is impozáns: Paul McGann, Keeley Hawes, Peter Vaughn és Anna Friel is látható a sorozatban, akik mellett a mellékszereplők is hozzájárulnak a Dickens-féle különc figurák megjelenítéséhez. A sorozatot a kritikusok a legjobbnak tartják az eddigi adaptációk közül, amelyek közül az elsőt 1921-ben Dániában készítették.