Sziklaomlás és a klímaváltozás hatásai miatt lezárják a Rám-szakadékot

Budapest környékének népszerű turisztikai helyszíne, a Rám-szakadék ideiglenes lezárásra kerül egy friss sziklaomlás és a klímaváltozás hatásai következtében, amely szerencsére nem okozott személyi sérülést.

A Rám-szakadékot a közelmúltban ért sziklaomlás és a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok, valamint a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása miatt a Pilisi Parkerdő szakemberei úgy határoztak, hogy a látogatók biztonsága érdekében a területet a szükséges geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és azok eredményeinek kiértékeléséig lezárják. A lezárás oka a területre nehezedő emberi terhelés, a klímaváltozás okozta hosszú aszályos időszakok, valamint a heves esőzések, amelyek együttesen veszélyeztetik a szakadék kőfalainak stabilitását.

A Pilisi Parkerdő szakértői jelenleg dolgoznak azon, hogy a Rám-szakadék turisztikai jövőjét és újbóli látogathatóságát egy vizsgálatokon alapuló intézkedési tervben határozzák meg. A Parkerdő arra kéri az erdőlátogatókat, hogy legyenek türelmesek és várják meg a további tájékoztatást.

A túrázóknak fontos tudniuk, hogy a Rám-szakadék helyett a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzésű elkerülő útvonalat használhatják. A Parkerdő felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a lezárt területre a saját biztonságuk és a balesetek elkerülése érdekében ne lépjenek, és a lezárást minden körülmények között tartsák tiszteletben.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turista utaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt mindenki saját felelősségére látogathatja. A Pilisi Parkerdő hangsúlyozza, hogy a terület életveszélyessé vált, ezért a 2024. április 24-től kezdődően a Rám-szakadék teljes egészében nem látogatható, a belépés balesetveszélyes és tilos.