Hazaárulással vádolhatják az orosz védelmi miniszterhelyettest

Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest hazaárulással gyanúsítják, amit az orosz Vazsnye Istorij szerzett meg az FSZB-kapcsolataiktól.

Az orosz Vazsnye Istorij lap két, az FSZB-hez közel álló, egymástól független forrásra hivatkozva azt állítja, hogy Timur Ivanov letartóztatásának valódi oka a hazaárulás lehet. Az egyik forrás szerint a megvesztegetési vád csak a közvélemény számára szolgál kifogásként, mivel a hazaárulásról nem kívánnak nyilvánosan beszélni, tekintettel a botrány súlyosságára.

A lap másik forrása szerint a Kreml már régóta tisztában van Ivanov korrupt múltjával, de úgy véli, hogy ez nem lehet az ügy hátterében. Az orosz bűnüldöző szervek már évek óta rendelkeznek az Ivanovra vonatkozó kompromittáló anyagokkal, amelyek közül néhány részletet már 2017-ben nyilvánosságra is hoztak. Ekkor Szergej Sojgu védelmi miniszter védelmébe vette Ivanovot, megakadályozva az eljárás megindítását.

A források szerint jelenleg még nem döntötték el, hogy börtönbe zárják-e vesztegetés miatt, vagy átminősítik a vádat hazaárulásra.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is reagált az értesülésekre, hangsúlyozva, hogy a hivatalos információkra kell támaszkodni, mivel a nyomozás még folyamatban van, és spekulációnak nevezte a lap információit.