A már Magyarországon is elérhető legerősebb Tesla Model 3 Performance

A Tesla Model 3 Performance, amely több mint 500 lóerős teljesítménnyel és 500 kilométer feletti hatótávval büszkélkedhet, már Magyarországon is kapható.

A Tesla tavaly ősszel mutatta be a Model 3 frissített változatát, de a legerősebb, Performance kiadásra egészen mostanáig várnunk kellett. Az új modell egyedi lökhárítókat, splittert, hátsó légterelőt és diffúzort kapott, valamint a belső térben sportüléseket és alumínium pedálokat találunk.

A duplamotoros összkerekes hajtásláncnak köszönhetően a teljesítmény 32 százalékkal, a nyomaték pedig 16 százalékkal nőtt, miközben a fogyasztást 2 százalékkal sikerült csökkenteni. Az autó 510 lóerős, 741 Nm nyomatékú, és mindössze 3,1 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/h sebességre az Insane módban, a végsebessége pedig 262 km/h.

A légellenállás és a felhajtóerő csökkenése mellett a zajkomfort is javult. A 20 colos Pirelli P Zero 4 gumikon gördülő, kovácsolt Warp könnyűfém-felnis, nagy teljesítményű fékrendszerrel és adaptív felfüggesztéssel felszerelt Model 3 Performance WLTP-szabvány szerinti hatótávolsága 528 kilométer.

A magyarországi hivatalos alapár 22,4 millió forint, és a most megrendelt autókat május-június folyamán lehet átvenni. A hátsókerekes alapváltozat, amely 513 kilométeres hatótávval, 6,1 másodperces 0-100 km/h gyorsulással és 201 km/h végsebességgel rendelkezik, 17,1 millió forinttól érhető el. A 629 kilométeres hatótávú, 4,4 másodperces 0-100 km/h gyorsulású és szintén 201 km/h végsebességű összkerekes Long Range verzió minimum 20,6 millió forintért vihető haza.

Azonban a Tesla nemrégiben bejelentette, hogy az első negyedévben 55 százalékkal csökkent a cég negyedéves nyeresége a múlt év azonos időszakához képest. A Tesla adózott eredménye 1,1 milliárd dollárra csökkent az első három hónapban az egy évvel korábbi 2,51 milliárd dollárról, míg a bevétele 9 százalékkal, 23,33 milliárd dollárról 21,3 milliárd dollárra csökkent. A kiszállított járművek száma is csökkent, 386,8 ezer volt a negyedévben, ami 20,2 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévinél és 8,5 százalékkal az egy évvel korábbitól. Elon Musk vezérigazgató bejelentette, hogy az új, megfizethetőbb járművek gyártása a jövő év második felében kezdődik, „ha nem az idei év végén”, és további részleteket augusztusra ígért. Musk szerint a Tesla több járművet ad el az idén a tavalyi 1,8 milliónál. A kedvezőtlen negyedéves adatok ellenére a Tesla részvényeinek ára 11 százalékkal nőtt a New York-i tőzsde keddi zárása utáni elektronikus kereskedésben, majd a gyorsjelentést követően további 13,3 százalékot ralizott.

Musk arról is beszélt még, hogy várakozása szerint az új modellek ugyanazokon a gyártósorokon készülnek majd, mint a jelenlegiek. A Tesla a második negyedévet jelentős átszervezéssel kezdte, ebben a hónapban két igazgatósági tag, Drew Baglino és Rohan Patel lemondott, és a cég bejelentette a globális munkaerő több mint 10 százalékának elbocsátását, amivel évente több mint egymilliárd dollárt takarítanak meg. Mindezek mellett a cég újfent visszavágta a járműveinek árát a főbb piacokon, például az Egyesült Államokban, Kínában és Európában. Miután beszélt az első negyedév operatív kihívásairól, Musk azt mondta hogy "a második negyedév sokkal jobb lesz”.